519127 - PIUS gesticht
Ginneken I 9419
Ginnekenweg 335, 4835 ND te Breda

Inleiding

Aan de oostelijke zijde van het voormalige gesticht Pius staat de bijbehorende eenbeukige KAPEL, gebouwd omstreeks 1900. De kapel staat aan twee zijden geheel vrij; aan de zuidelijke zijde grenst zij aan de binnenplaats van het gesticht; aan de noordelijke zijde aan het voorplein van de R.K. kerk van Ginneken, terwijl tegen de oostelijke zijde een lagere aanbouw met poort staat.

Omschrijving

De eenbeukige kapel heeft een eenvoudige, rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een afgewolfd zadeldak, belegd met kruispannen.

De gevels zijn gemetseld in baksteen en vrijwel niet geornamenteerd. In de noordelijke gevel van het schip zijn rondboogvormige vensters aangebracht, voorzien van glas-in-lood vulling. Aan de linkerzijde van deze gevel is een opgeklampte toegangsdeur, gevat in een halfsteens uitspringende omlijsting met puntgevel. Onder de rondboogvormige vensters bevindt zich een tweetal tripletten.

Inwendig bevindt zich een tribune.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, met name de kloosterstichtingen in de tweede helft van de negentiende eeuw; het heeft typologische betekenis als voorbeeld van een klein herenhuisachtig congregatieklooster; het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van belang wegens de bijzondere mengeling van Neo-Classicistische en Neo-Barokke motieven; het object heeft ensemblewaarden: het is van bijzondere betekenis wegens de situering nabij de kerk, verbonden met de ontwikkeling van het dorp; zeldzaamheid: het object is van belang als zeldzaam en laat voorbeeld van het gebruik van neobarokke motieven aan een kloostergebouw.

Nee Religieuze gebouwen Kapel (F) Kapel(F1)
Ja Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl