Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519142
Complexnummer
519140 - Heilige Antonius Abt.
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82828/195
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Schaijk E 2019
Monseigneur Borretstraat 3, 5375 AA te Reek

Omschrijving

Inleiding.

R.K. pastorie uit 1920 in Traditionalistische en Expressionistische vormen, naar ontwerp van J. Franssen. Het huis is via een gang verbonden met de naastgelegen kerk H. Antonius Abt.

Omschrijving.

Het tweelaagse huis heeft een samengestelde plattegrondsvorm onder zadel- en schilddaken met dakoverstek en bakgoten. Het dak is gedekt met tuile du nord-pannen. De ingangsportiek ligt in een kleine blokvormige uitbouw van het huis met op de verdieping een balkon.

De bakstenen buitenmuren zijn gemetseld in kruisverband. Horizontaal gemetselde rollagen geven een indeling aan de muurvlakken. De benedenverdieping heeft kruisvensters. De bovenlichten zijn voorzien van glas-in-lood. In de draairamen twee horizontale roeden. Het bovenlicht bij voordeur heeft een ruitvormige roedenindeling. Aan de straatkant is het erf afgescheiden door een klein gemetseld schansmuurtje met ezelsrug. Tussen huis en kerk staat een garage met ernaast de dienstingang van de pastorie. Voor het huis vier snoeilindes van ca. 1,5 meter omtrek.

Waardering.

De pastorie is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het interbellum en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de pastorie. Zij heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en de detaillering en vanwege de plaats in het oeuvre van de architect Franssen. Het gebouw heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis door de situering naast de kerk, nauw verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519140. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden