Inleiding.

Het complex bestaande uit de Roomsch-Katholieke KERK, HET KERKHOF en de bijbehorende PASTORIE in de kern van Reek. Beide gebouwen zijn de opvolger van een uit de late achttiende en vroege negentiende eeuw daterende kerk op het kerkhof aan de Heytmorgen. De pastorie is gebouwd in 1920, de kerk dateert uit 1925.

Omschrijving.

Kerk en pastorie zijn markant gelegen op een straathoek in de kom van het kerkdorp Reek en zijn tezamen een goed voorbeeld van de typologische vernieuwing in de kerkelijke bouwkunst van het Interbellum. De kerk is een langgerekte basilica met opzij geplaatste toren, die markant is gelegen op de straathoek, de pastorie ontleent haar vormgeving aan de villabouw van de jaren twintig.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische vernieuwing van de kerkelijke architectuur in de eerste decennia van de twintigste eeuw, onder meer als gevolg van de groei van het aantal gelovigen. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de stijl en detaillering en is van kunsthistorisch belang door de interieuronderdelen. Het is tevens van belang als vroeg voorbeeld van het oeuvre van de architect, die als zoon van C. Franssen hier breekt met de Neo-Gotiek. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van het achttiende-eeuwse kerkdorp Reek. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.