Oirschot D 3214
Notel 6, 5688 NB te Oirschot

Inleiding

De LANGGEVELBOERDERIJ uit omstreeks 1910 in Ambachtelijk-Traditionele stijl , heeft een dwarsdeel en is met de nok parallel aan de straat gelegen.

Omschrijving

Het eenlaags gebouw heeft een rechthoekige plattegrond, één bouwlaag en een zadeldak met muldenpannen. Het zuidelijke deel wordt ingenomen door het woonhuis, het noordelijke door het bedrijfsgedeelte. De gevels zijn opgetrokken in baksteen en voorzien van smeedijzeren steek- en sierankers. De voorgevel heeft een gecementeerde plint en een tandlijst. De voorgevel van het woonhuis wordt bekroond door een geprofileerde gootlijst en telt drie vensterassen. De centrale, vernieuwde paneeldeur met bovenlicht wordt geflankeerd door twee zesruits schuifvensters met opgeklampte luiken en getoogde strekken. De zuidelijke zijgevel heeft twee van dergelijke vensters en in de zuidoostelijke hoek een kelderlicht met bovenliggend twaalfruits opkamervenster. De zolderverdieping wordt belicht door twee vierruits schuifvensters. Ook de achtergevel van het woonhuis is voorzien van een kelderlicht, waarnaast een opgeklampte deur met bovenlicht en een zesruits schuifvenster met opgeklampte luiken. Het bedrijfsgedeelte bestaat uit een stal en een dwarsdeel. In de voorgevel zijn naast het woonhuis twee vierruits stalvensters, een opgeklampte inrijpoort, een stel opgeklampte deeldeuren en opnieuw twee stalvensters aangebracht. De noordelijke zijgevel is op de plint na beschoten. Tegen de achtergevel is een op twee houten stijlen met poeren rustend lessenaardak aangebracht. In het interieur, dat zijn oorspronkelijke indeling grotendeels heeft behouden, zijn onder meer de schouw met figuratieve tegels en gietijzeren haardplaat met een afbeelding van de geboorte van Christus van belang.

Het onverharde erf is gedeeltelijk omhaagd.

Waardering

De langgevelboerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in de periode kort na 1900 en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de langgevelboerderij. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de sobere ornamentiek en bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. De boerderij heeft ensemblewaarde als onderdeel van een groter complex van functioneel samenhangende bijgebouwen en is tevens belangrijk vanwege de gaafheid van het in- en exterieur. Het gebouw is als zodanig zeldzaam.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1) langgevelboerderij

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Langsdeelboerderij Langgevelboerderij