Oirschot D 3214
Bij Notel 6, 5688 NB te Oirschot

Inleiding

Aan de oostelijke zijde van de langgevelboerderij is een uit omstreeks 1910 daterend BAKHUIS met aangebouwd TURFHOK en KOLEN- en ZANDHOK uit dezelfde tijd in Ambachtelijk-Traditionele stijl.

Omschrijving

Het bakhuis heeft een rechthoekige plattegrond, één bouwlaag en is voorzien van een zadeldak, gedekt met oud Hollandse pannen. De sobere gevels zijn opgetrokken in baksteen. Aan de oostelijke zijde is de gevel met hout beschoten. De toegang naar het interieur is in de noordelijke gevel. De oven is verwijderd. Tegen de westelijke gevel staat, aangrenzend aan de achterdeur van het woonhuis, een aangebouwd bakstenen turf-, kolen- en zandhok, dat momenteel wordt gebruikt voor de opslag van brandhout. Het zeer sobere gebouwtje heeft in de westelijke gevel twee grote rechthoekige, van een bakstenen borstwering voorziene openingen naar de voorraadhokken. Het lessenaarsdak is voorzien van oud Hollandse pannen.

Waardering

Het bakhuis is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in de periode kort na 1900 en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de langgevelboerderij. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het heeft ensemblewaarde als onderdeel van een groter complex van functioneel samenhangende bijgebouwen en is tevens belangrijk vanwege de gaafheid van het in- en exterieur. Het gebouw is als zodanig zeldzaam.

Nee Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Kolenloods
Nee Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Turfschuur