Oirschot F 6195
Bij Nieuwstraat 28, 5688 BE te Oirschot

Complex Nieuwstraat 28 Oirschot

Inleiding

Het aan de westelijke zijde van de Nieuwstraat gelegen R.K. KLOOSTERCOMPLEX van de zusters Carmelitessen bestaat uit drie vleugels, waarvan de zuidelijke (architect H.W. Valk, 1931) binnen de bescherming valt. Na de Tweede Wereldoorlog is het uiterst sobere gebouw enigszins gewijzigd, onder meer doordat de nieuwbouw van 1951-'54 en 1980 op de vleugel moest aansluiten.

Beschrijving De vleugel, die onder meer de apart beschreven kapel bevat, ligt aan de zuidelijke zijde van de binnenplaats en grenst aan de zestiende-eeuwse gebouwen. Het gebouw is tweelaags, heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak met oud Hollandse pannen.

Op de begane grond heeft het gebouw aan beide zijden een reeks openslaande zestienruits vensters. Op de etage zijn aan de noordzijde achtruits vensters, aan de zuidzijde achttienruits vensters toegepast. Tegen de dakschilden staan dakkapellen met een zeer steil zadeldak, belegd met daktegels. De vleugel heef rechtgesloten eindgevels, voorzien van een nokruiter. Aan de zijde van de binnenplaats heeft het gebouw een thans beglaasde kloostergang met terrazzo-vloer. De latere vleugels hebben een afwijkend motief in de vloer. De voormalige buitenmuur aan de westelijke zijde is thans gewit, maar verder intact. Op de verdieping waren zeven zustercellen ondergebracht. Onder de kap een grote zolder.

Waardering

De kloostervleugel is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de herstichting van oudere orden in de negentiende en twintigste eeuw en is tevens van belang als voorbeeld voor de typologische ontwikkeling van het contemplatieve klooster voor bedelorden in het Interbellum. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de uiterst eenvoudige, het ideaal van de armoede uitdragende stijl en is tevens van belang in het werk van de architect Valk. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang van klooster en kapel. Het is tevens van belang in samenhang met de gaafheid van de omgeving.

Ja Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl Klooster Karmelitessenklooster Kloostervleugel