519199 - De Bunthorst
Oploo D 342
Bij Gemertseweg 36, 5841 CE te Oploo

Inleiding

Op het landgoed De Bunthorst / De Groote Slink, dat in de huidige vorm uit de periode ca. 1910-ca. 1930 dateert, staat een uit omstreeks 1910 daterende DIENSTWONING, thans in gebruik als boswachterswoning. Het huis is gesitueerd op de zuidwestelijke hoek van de kruising van de Particuliereweg en de onverharde toegangsweg naar het voormalige landhuis De Bunthorst.

Omschrijving

Het onderkelderde eenlaags woonhuis heeft een kruisvormige plattegrond en wordt gedekt door een samengesteld zadeldak met kruispannen. Op de windborden is een restant van een makelaar zichtbaar. De gevels zijn opgetrokken in baksteen. Het bovenste deel van de gevels is bepleisterd. De dakgoot is middels houten klampen in de muur bevestigd.

De voornaamste gevel is de oostelijke, globaal symmetrisch opgezette straatgevel. Hier is de forse erker van de woonkamer met twee kruisvensters met vierruits bovenlichten, en in de zijgevels halfvensters met dito bovenlichten. In de topgevel boven de erker is een forse oculus met vierruits licht aangebracht. Rechts van de erker is de oorspronkelijke paneelvoordeur met dichtgezet bovenlicht onder een luifel, met links ervan een halfvenster met vierruits bovenlicht. Links van de erker een halfvenster met vierruits bovenlicht. De noordelijke straatgevel is eveneens symmetrisch en heeft een vensterpartij die overeenkomt met die in de tuinmanswoning: twee gekoppelde, beluikte T-schuifvensters met zesruits bovenlicht worden bekroond door een in het gepleisterde gevelveld terug gelegen, aan de bovenzijde verjongend veld met geelkleurig siermetselwerk, aan de bovenzijde aansluitend op een driedelig zoldervenster. Het middelste deel van het venster heeft een eenvoudig bovenlicht. In de achtergevel heeft het uitspringende centrale deel eenzelfde opbouw als de noordelijke zijgevel.

Links ervan in het terugliggende deel van de gevel de oorspronkelijke achterdeur, met links daarvan het keukenvenster met vierdelig bovenlicht.

Ale vensters zijn uitgerust met hardstenen dorpels. De indeling van het interieur is grotendeels bewaard gebleven.

Centraal in de dienstwoning ligt de woonkamer met haardpartij.

De keuken is in de noordelijke uitbouw gesitueerd. In het interieur zijn zaken zoals betegelingen en vloeren gemoderniseerd, maar men treft er onder meer details zoals de eenvoudige houten paneeldeuren nog aan.

Waardering

De dienstwoning heeft algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, geografische en landschappelijke ontwikkeling, namelijk de ontginning van de Peel door particulieren in der periode kort na 1900. Het is van belang voor de geschiedenis van de architectuur en de tuinkunst, door de toepassing van landelijke en Traditionele stijlvormen. Het heeft ensemblewaarden wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de Peel na 1900 en is van bijzondere betekenis wegens de relatie met groenvoorzieningen, wegen, wateren en bodemgesteldheid.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.