Inleiding

Op het voormalige landgoed De Groote Slink - De Bunthorst, dat vanaf 1905 door de Amsterdamse gebroeders Roelvink werd ontgonnen, staan, verspreid over het park, een aantal gebouwen en kleinere objecten die voor rijksbescherming in aanmerking komen. Het betreft de villa Bronlaak (Gemertseweg 36) (1), de dienstwoningen voor bosbaas (Gemertseweg 39, met annexen) (2) en tuinman (Gemertseweg 38) (3), en in het park: de brug (4), ijskelder (5), theekoepel (6), gedenksteen (7), graven (8) en de boerderij Christinahoeve (Gemertseweg 31) (9).

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, geografische en landschappelijke ontwikkeling, namelijk de ontginning van de Peel door particulieren in der periode kort na 1900. Het geheel is van bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur en de tuinkunst, door de toepassing van landelijke en Traditionele stijlvormen in een aan het gewenste traditionele landschapsbeeld aangepaste vormgeving.

Het heeft ensemblewaarden wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de Peel na 1900 en is van bijzondere betekenis wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen, wateren en bodemgesteldheid.