Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519299
Complexnummer
518002 - R.K. Kerkcomplex St. Lambertus
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82815/143
Kadastrale aanduiding
Nuenen A 3533
Hoekstraat 44, 5674 NP te Nuenen

Omschrijving

Inleiding

Aan de oostelijke zijde van de R.K. St. Lambertuskerk staat aan de Hoekstraat 44 de bijbehorende R.K. PASTORIE uit ongeveer 1895. Het gebouw, naar een ontwerp van E. Corbey, heeft een neo-romaanse detaillering.

Omschrijving

De eenlaags pastorie heeft een rechthoekige plattegrond. Het schilddak, onlangs voorzien van een nieuwe bitumen-dakbedekking, heeft aan de voor- en achterzijde een steil extra dakschild. De bakstenen gevels zijn voorzien van een uit profielstenen samengestelde waterlijst. Opvallend zijn de profielstenen omlijstingen van vensters en deur. Op de begane grond hebben deze een rondbogige toog, op de verdieping (in de westelijke en oostelijke gevel) een segmentbogige toog. In de westelijke gevel (aan de zijde van de kerk), die drievensterassen telt, is de voordeur opgenomen. Het betreft een dubbele opgeklampte deur met gedeeld bovenlicht. Deze deur wordt geflankeerd door een T-schuifvenster. Op de etage is een drietal T-vensters. De straatgevel telt eveneens drie vensterassen en heeft smeedijzeren sierankers. Hier zijn naast elkaar drie T-schuifvensters met gedeelde bovenlichten geplaatst. Boven de geprofileerde gootlijst staat tegen het dakschild een dakkapel. De deur in de achtergevel heeft geen profielstenen omlijsting. Ook hier bevindt zich tegen het dakschild een dakkapel. Tegen de oostelijke gevel staat een oorspronkelijke eenlaags aanbouw onder lessenaardak. De hieraan grenzende bakstenen poort met toog onder ezelsrug is bereikbaar via de oprijlaan. Deze kan van de straat worden afgesloten door een smeedijzeren poorthek met gietijzeren pijlpunten (waarvan de helft resteert), opgehangen aan een bakstenen pijler met hardstenen bekroning.

Waardering

Het object is van belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling en maakt onderdeel uit van een groter geheel, dat cultuurhistorische waarde heeft.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 518002. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Pastorie

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1895
1895
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Pastorie

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Romaanse stijl
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Corbey, E. ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur