Inleiding

Aan de Hoekstraat te Nederwetten staat een bebouwing, bestaande uit de R.K. St.Lambertuskerk, een neo-romano-gotische kruisbasiliek van E. Corbey uit 1894-'95 (1), de bijbehorende R.K. pastorie (2), een voormalig schoolgebouw uit 1927, opgetrokken in een stijl met elementen van Amsterdamse School (3) en een Heilig Hartbeeld uit omstreeks 1930 (4).

Tegenwoordig is het gebouw in gebruik is als woonhuis annex kantoor.

De verschillende objecten liggen lineair langs de noordelijke zijde van de Hoekstraat, de hoofdstraat van Nederwetten.

Waardering

Het complex van kerk, pastorie, school en H. Hartbeeld is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden, met name de stichting van kerkelijke centra als onderdeel van de katholieke herleving en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de kerkcomplexen.

Het geheel heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering en is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van de architect Corbey. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling/uitbreiding van Nederwetten, die bijzonder illustratief is door de aanwezigheid van de toren der middeleeuwse kerk. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid.