Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519314
Complexnummer
519331 - Scheybeek
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82829/175
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Beverwijk A 10068
Velserweg 2, 1942 LD te Beverwijk

Omschrijving

Omschrijving van het HOOFDGEBOUW (1)

Het in oorsprong uit het eerste kwart van de 17de eeuw daterende voorhuis is rechthoekig van vorm en bestaat uit een kelder, twee bouwlagen en een met leien gedekt schilddak. Loodrecht op de achtergevel is de tuinzaal uit 1744 gebouwd bestaande uit twee bouwlagen met een kap met pannen gedekt. De hoeken van de tuinzaal zijn terugspringend afgerond uitgevoerd. In de rechterhoek tussen het voorhuis en de tuinzaal is de 19de-eeuw een keukenuitbouw van twee bouwlagen met kap gebouwd. De voorgevel eveneens daterend uit 1744 met hardstenen plint is drie traveeën breed met een middenrisaliet en pilasters op de hoeken. Daarboven een kroonlijst met een fronton. De ingangspartij is gevat in pilasters met een kroonlijst. Ervoor ligt een hardstenen trap. De vensters hebben persiennes. De beide zijgevels en de achtergevel zijn gepleisterd. In de beide zijgevels bevinden zich twee vensterassen. De huidige indeling van het huis is tot stand gekomen na de bouw van de tuinzaal in 1744. Hierbij is gestreefd naar een symmetrische opzet met een middenas alsmede de aanleg van een centrale hal met trappenhuis. De kamer links van de vestibule is bij de restauratie van 1925, geïnspireerd door de vondst van de moerbalken, van een nieuwe afwerking voorzien in 17de-eeuwse sfeer. De kamer rechts van de vestibule heeft een haardpartij en afwerking van wanden in Lodewijk XV-stijl. Het plafond is zoals gezegd een kopie. Ook de hal en het trappenhuis zijn in deze stijl afgewerkt. Zij het dat het geheel vrij sober is. De grote tuinzaal heeft eveneens een Lodewijk XV uitmonstering met een haardpartij tegen de linkerzijde In het plafond een grote allegorische schildering in een gelobd ovaal gedateerd en gesigneerd 1744 F.D.B. (Fabritius Dubourg)

Waardering:

Het HOOFDHUIS is van belang: - vanwege de nog herleidbare 17de-eeuwse opzet als belangrijke vroege schakel in de ontwikkeling van de typologie van het Amsterdamse buitenhuis; - vanwege de karakteristieke 18de-eeuwse verbouwing in het bijzonder de naar achter uitgebouwde tuinkamer; - vanwege de grotendeels nog gave afwerking van het interieur in rococostijl.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519331. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing