Driebergen-Rijsenburg B 8712
Driebergen-Rijsenburg B 8114
Driebergen-Rijsenburg B 8113
Bij Hoofdstraat 89, 3971 KE te Driebergen-Rijsenburg

Omschrijving onderdeel 2:

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Sparrendaal. Deels in structuur, deels in detail bewaarde grootschalige, historische parkaanleg in formele stijl, in verschillende fasen aangelegd vanaf het laatste kwart van de 17de eeuw. De formele aanleg in zijn huidige aanzien is vermoedelijk kort na de bouw van het huidige huis (1754) tot stand gekomen, daarbij gebruik makend van de reeds bestaande lanenstructuur die behoorde bij een oudere hofstede (Laanwijck), welke iets zuidelijker gelegen was. De uitgebreide lanenstructuur is kenmerkend voor de aanleg. Met name een zichtas aan de achterzijde (hoofdas) en een met linden beplante dwarsas ter hoogte van het voorplein, zijn belangrijke gezichtsbepalende elementen binnen deze structuur. Centraal binnen de aanleg ligt het formele voorplein. Hoofdgebouw en bouwhuizen zijn gegroepeerd rond een cirkelvormige oprit met klinkerbestrating en een gazon in het midden. Tussen bijgebouwen en hoofdgebouw wordt het voorplein door een kwartcirkelvormige beplanting met linden begrensd. Zichtlanen loodrecht op de voor- en achterzijde van het hoofdgebouw ontstonden door situering van het gebouw op een bestaand pad. Deze hoofdas is als zichtas aan de achterzijde nog deels aanwezig. Zij wordt aan weerszijden afgesloten door zones met houtbeplanting van eik en beuk en enkele rijen beuken, deze laatsten vermoedelijk daterend uit de 19de eeuw. Aan de zuidoostzijde van de hoofdas bevindt zich een oorspronkelijk geheel, thans deels door waterlopen omsloten, rechthoekige, voormalige nutstuin met slingermuur, aan de zuidoostzijde afgesloten door muurdelen van latere datum. Oorspronkelijk werd dit af te sluiten deel aan de zuidoostzijde begrensd door een sloot, thans niet meer aanwezig. Aan de noordwestzijde wordt het terrein begrensd door een houtwal met beuk. Tussen houtwal en bebouwing bevindt zich 19de eeuws loofbos (beuk, eik, treurbeuk en opschot).

Waardering:

De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Sparrendaal is van algemeen belang: - Vanwege de deels in structuur, deels in detail, gaaf bewaard gebleven, formele lanenstructuur; - Vanwege het deels in structuur, deels in detail, gaaf bewaard gebleven waterlopenstelsel; - Vanwege de noordwestelijke begrenzing met een houtwal van beuken; - Vanwege de gaaf bewaard gebleven slingermuur; - Vanwege het gaaf bewaard gebleven voorplein; - Vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Formele lanenstructuur