Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519923
Complexnummer
519885 - Babberich
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82868/6
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Oud-Zevenaar D 700
Beekseweg 6, 6909 DR te Babberich

Omschrijving

Omschrijving

BOERDERIJ "Frans Joseph-hoeve" (1872) gebouwd als onderdeel van de historische buitenplaats "Babberich" met Duitse architectuurinvloeden, gelegen ten noordoosten van het huis aan de rechte laan. De boerderij met rechthoekige plattegrond, bestaande uit anderhalve bouwlaag en een zolder wordt aan de bovenzijde afgesloten door een zadeldak met gesmoorde pannen. De hallehuisboerderij bestaat uit een voor (woon)- en achterhuis (werk). Het voorhuis wordt gekenmerkt door een symmetrische voorgevel met centraal geplaatste deur met aan weerszijden een 6-ruits schuifraam met op de verdieping drie kleine glasvensters en in de geveltop een rond venster met gietijzeren, diagonaal geplaatst, geornamenteerd roedenkruis. Op de voorgevel bevindt zich in zwart geschilderde letters de naam "Frans Joseph-hoeve". In de beide zijgevels bevinden zich ter plaatse van het voorhuis een voormalig schuifraam, ter plaatse van het achterhuis stalramen en luiken. De langsgevels zijn regelmatig verdeeld door lisenen. De achtergevel kenmerkt zich als onderdeel van het achterhuis door een centrale, dubbele, geklampte, kraalschroten, licht getoogde deur met aan weerszijden een stalraam, waarboven een centraal geplaatst hooiluik met spitsboog met aan weerszijden een rond venster als in de voorgevel van het voorhuis. Rechtsonder bevindt zich een dichtgemetselde hondenopening met in de geveltop een tiental vlieggaten (duiven). In de achtergevel bevindt zich een gevelsteen met de inscriptie "Mr Richard Jan/ de Neree/ van/ Babberich en Kamphuijsen/ 1872". Beide topgevels zijn voorzien van een geprofileerde bakstenen rand. Tegen de rechterzijgevel bevindt zich een eenlaags aanbouw afgesloten door een zadeldak. Een dergelijke aanbouw is streekeigen. Het interieur is grotendeels bewaard gebleven zoals onder meer de scheiding tussen voor- en achterhuis en de gebint- en kapconstructie. Het voorhuis bestaat uit een middengang met aan weerszijden een kamer en een kelder. Het achterhuis is de voormalige deel met een kap- en gebintconstructie met dubbele balklaag.

Waardering

BOERDERIJ "Frans Joseph-hoeve" gebouwd als onderdeel van de historische buitenplaats "Babberich" is van algemeen architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang * als voorbeeld van een hallehuisboerderij daterend uit 1873 met invloeden uit de Duitse architectuur (1,5 bouwlaag, lisenen, baksteen, baksteendecoratie) met kenmerkende gebintconstructie * vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de boerderij met de overige onderdelen van de buitenplaats

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519885. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1872
1872
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing