Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519926
Complexnummer
519924 - Doofstommeninstituut
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82642/177
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Sint Michielsgestel M 397
Bij Theerestraat 42, 5271 GD te Sint-Michielsgestel

Omschrijving

Inleiding

BRUG met poort en hekwerk, gebouwd in 1910 naar ontwerp van de architect J.H.H. van Groenendael in strakke, aan de art nouveau gerelateerde eclectische vormen. Het geheel is vermoedelijk als toegang voor het bij het instituut horende koetshuis ontworpen en bevindt zich aan de noordwestelijke (linker) zijde van het terrein boven de gracht die het instituutsterrein van de openbare weg scheidt. De brug heeft tegenwoordig geen functie meer aangezien het achterterrein via een grote weg aan de linkerzijde van het terrein toegankelijk is.

Omschrijving

Brug met poort, onderbouw van machinale baksteen gemetseld in kruisverband. Twee gemetselde penanten met hardstenen bekleding van de voet en met hardstenen bekroning. Aan de voorzijde bevinden zich twee kleine natuurstenen schamppaaltjes. Siersmeedijzeren openslaand hekwerk met onder meer krulwerk, pijlpunten en een kruisbekroning. Aan de instituutszijde bevindt zich nog een lage, gemetselde, opengewerkte balustrade. De brug zwenkt naar het midden iets in.

Waardering

De brug met poort is van algemeen belang. De brug met poort heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de typologische ontwikkeling van de architectuur van de voornamelijk door religieuzen geleide gezondheidszorg in het zuiden van Nederland rond 1900. De brug met poort heeft architectuurhistorische waarde vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de toegepaste stijlelementen en vanwege de plaats die het object inneemt in het oeuvre van de architect J.H.H. van Groenendael. De brug met poort heeft ensemblewaarden vanwege de functionele, typologische en stilistische samenhang met de hoofdbebouwing van het instituut. De brug met poort is gaaf bewaard gebleven.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519924. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Weg- en waterbouwkundige werken Brug(C) Brughoofd Betreft brug met poort en hekwerk

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1910
1910
exact
Betreft brug

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
invloeden
Eclecticisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Groenendaal, J.H.H. ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur