Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519938
Complexnummer
519885 - Babberich
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82873/177
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Oud-Zevenaar D 2307
Beekseweg 4, 6909 DR te Babberich

Omschrijving

Omschrijving

TUINMANSWONING "Lotjeshoeve" met SCHUURTJE (XIXc) gebouwd als onderdeel van de historische buitenplaats "Babberich", in de noordhoek van de driehoekige wei ten oosten van het huis aan de rechte laan, schuin tegenover de boerderij. De gepleisterde tuinmanswoning met rechthoekige plattegrond bestaat uit één bouwlaag en een zolder afgesloten door een zadeldak met gesmoorde opnieuw verbeterde pannen en eenvoudige windveren. In de voorgevel (oost) bevindt zich een deur met aan weerszijden een 6-ruits schuifraam raam met persiennes. In de geveltop bevindt zich een halfrond 6-ruits raam. In de linker zijgevel bevindt zich een niet oorspronkelijk venster met persiennes. In de achtergevel bevinden zich twee halfronde stalramen met centraal geplaatste deuropening met niet oorspronkelijke deur. In het interieur bevinden zich geen waardevolle onderdelen. In het interieur is van belang de diverse ruimten als de voorkamer en de kelder met opkamer. Achter het huisje, dwars geplaatst, een eenvoudig witgepleisterd schuurtje, XIXc, onder zadeldak met gesmoorde pannen; gietijzeren spinnekopvensters; hooiluik met spitsboog in topgevel. De linker zijgevel van de dienstwoning fungeerde voorheen tevens als tuinmuur, die doorliep in het verlengde van deze gevel richting schuur.

Waardering

TUINMANSWONING "Lotjeshoeve" met SCHUURTJE gebouwd als onderdeel van de historische buitenplaats "Babberich" is van algemeen architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang * vanwege met name het exterieur van de tuinmanswoning met schuur * vanwege functioneel-ruimtelijke relatie van de tuinmanswoning met schuur met de overige onderdelen van de buitenplaats * als landschappelijk "decorstuk" in de driehoekswei.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519885. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing