519944 - Koninklijke Verenigde Leder BV
Oisterwijk A 7751
Oisterwijk A 7753
Oisterwijk A 7762
Oisterwijk A 8110
Almystraat 14, 5061 PA te Oisterwijk

Inleiding

De PRODUKTIEHAL/DROGERIJ/MAGAZIJN met voormalig KANTOORGEBOUW staat achter het huidige kantoorgebouw van de Koninklijke Verenigde Leder B.V. langs de Almystraat en links van de oude leerlooierij uit 1917. Het gebouw werd omstreeks 1924 opgetrokken in een sobere, zakelijke stijl met eenvoudige baksteenornamenten, naar ontwerp van de architect Fr. Hildner. Het gebouw huisvestte de afwerkingsruimten, de drogerij, een ledermagazijn en de kantoren van de leerfabriek. De kantoorfunctie verdween waarschijnlijk in 1928, toen langs de Almystraat een nieuw kantoorgebouw voor de fabriek werd gebouwd. De produktiehal/drogerij is later via de oostvleugel met een treindoorgang (zie omschrijving onderdeel E) verbonden met het kantoorgebouw aan de Almystraat. In het gebouw bevond de drogerij zich waarschijnlijk op de bovenverdieping, op de overige verdiepingen waren de afdelingen voor de afwerking van het leer gevestigd. De kantoren en het leermagazijn bevonden zich in de oostelijke vleugel. De binnenplaats van het U-vormige gebouw is dichtgebouwd met een eenlaags aanbouw voor de huidige drogerij/uitzetterij. Onder de bescherming valt alleen een deel van de oostvleugel, vanuit het zuiden bezien tot en met de toren uit 1924-1925, die naast de treindoorgang staat. Deze oostvleugel sluit in het zuiden aan op het kantoorgebouw aan de Almystraat.

Omschrijving

De bakstenen oostvleugel telt drie bouwlagen onder een plat dak en bevat o.m. de hoofdingang met trappenhuis (enigszins naar voren springend, ter breedte van drie assen) met links en rechts een identiek ingedeelde gevelpartij ter breedte van twee assen, waarbij tegen de rechtergevelpartij een zes assen breed bouwvolume is opgetrokken met daarin op de begane grond de treindoorgang en op de twee verdiepingen twee series van zes vensters boven elkaar. Tegen het zes assen brede bouwvolume is een bakstenen toren met een plat dak gebouwd.

Waardering

De bakstenen oostvleugel uit circa 1924 op het KVL-complex met o.m. hoofdingang, trappenhuis, treindoorgang en aangebouwde toren vertegenwoordigt algemeen belang wegens: de ouderdom; de betekenis voor de sociaal-economische ontwikkeling, met name als manifestatie van de opkomst van de lederindustrie; de industrieel-archeologische waarde en als bouwkundig onderdeel van het het KVL-complex alsook wegens de historisch-ruimtelijke relatie tussen de bebouwing en het, tot op het fabrieksterrein doorgetrokken, spoorwegnet; de zeldzaamheidswaarde, met aspecten van bouwtechnische, typologische en functionele aard.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Productiehal Annex drogerij/magazijn/kantoorgebouw

Hildner, F. ; Noord-Brabant