Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520004
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82646/81
Kadastrale aanduiding
Leeuwarden G 15700
Leeuwarden G 15699
Vredeman de Vriesstraat 3, 8921 BP te Leeuwarden
Vredeman de Vriesstraat 3 A, 8921 BP te Leeuwarden
Vredeman de Vriesstraat 3 C, 8921 BP te Leeuwarden
Vredeman de Vriesstraat 3 B, 8921 BP te Leeuwarden

Omschrijving

Inleiding

Voormalige SIGARENFABRIEK, gebouwd in samenhang met de directeurswoning op Vredeman de Vriesstraat 1, waarschijnlijk door dezelfde architect in eclectische stijl. Na slechts enkele jaren veranderde de functie van sigarenfabriek in kaaspakhuis onder de naam Freia, waartoe het gebouw aan de achterzijde werd uitgebreid tot de Wijbrand de Geeststraat en daar voorzien van een gevel in de Overgangsstijl. In de late jaren '80 werd het pakhuis verbouwd tot studentenhuisvesting door woningbouwvereniging Patrimonium, waarbij het interieur geheel werd veranderd.

Omschrijving

V.m. Sigarenfabriek op nagenoeg rechthoekige grondslag van twee bouwlagen plus topgevel en drie traveeën, waarvan de middelste iets breder is. Het pand heeft een uitgemetselde plint , waarboven muurwerk van roodbruine baksteen, afgewisseld met dorpelbanden van gele verblendsteen. De verdiepingsvloeren worden gemarkeerd door muurankers. Alle muuropeningen hebben segmentbogen met natuurstenen aanzetten en zijn gevuld met kleurig vlechtwerk. De vensters hebben afzaten van geglazuurde baksteen. De tussenstijlen hebben decoratief snijwerk. Op de tweede bouwlaag zijn ter hoogte van de middendorpels van de vensters penanten uitgemetseld, die naar boven verbreden en de geveltop verdelen in drie spaarvelden. Deze velden worden naar boven afgesloten door een klimmend rondboogfries, waarvan de boogvelden metselmozaiek hebben. De geveltop heeft schoudertjes met hardstenen afzaten. De top heeft tussen twee gemetselde overhoekse pinakels een ornament van hardsteen. De veel eenvoudigere zijgevel is opgebouwd uit bruine baksteen met cordonlijsten van gele verblendsteen. Ten behoeve van de huidige functie als studentenhuisvesting werden lichtopeningen en brandtrappen toegevoegd. Er resteert nog een oorspronkelijke kajuit met een hijsbalk. Het zadeldak is belegd met gesmoorde golfpannen.

Waardering

V.m. sigarenfabriek van algemeen architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang:

- vanwege de rijke architectuur in eclectische stijl, die een verbeelding moest zijn van het hoogwaardige product, dat hier vervaardigd werd;

- vanwege de samenhang met de daarnaast gelegen directeurswoning, die een zeer verwante detaillering vertoont.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Kaaspakhuis
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid Sigarenmakerij

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1898
1905
globaal
verbouwing
1915
1915
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Overgangsarchitectuur
invloeden
Eclecticisme
stijlzuiver