520012 - Complex Oosterheide
Oosterhout M 6334
Bij Tilburgse Baan 1, 4904 SP te Oosterhout
Tilburgse Baan 3, 4904 SP te Oosterhout
Tilburgse Baan 5, 4904 SP te Oosterhout

Inleiding.

VEESTAL, voor varkens, paarden, runderen en hooiopslag gebouwd rond 1915 ten behoeve van de voormalige pachtboerderij. Bij een verbouwing zijn de rondbogige ingangen vervangen door rechte deuropeningen.

Omschrijving.

Achter het woonhuis staat een hoge stal, met rechthoekige plattegrond en een zadeldak met zwarte muldenpannen. De eerste laag is gemetseld en gepleisterd, de verdieping bestaat uit gepotdekselde planken acaciahout. In de naar de woning gekeerde zuidgevel bevindt zich rechts een uitbouw onder het daar doorgetrokken dak, waarin twee rechte staldeuren zijn gezet met een klein raam daarboven. In de zuidgevel verder rechthoekige ramen en kleine deuren. Aan de muur hangt een grote bel met klingel, om het einde van de werktijd aan te kondigen. In de noordgevel in het midden brede deuren en luiken in het houtwerk, verder kleine ramen en deuren. In de zijgevels ook ramen met kleine roedenverdeling en hooiluiken op zolderhoogte. Het interieur bevat de verschillende stalruimten en, naar de aanbouw toe, nog een rondbogige deuropening. De hoge zoldering rust op een rank eikehouten gebint.

Waardering.

De stal is van algemeen belang. Het gebouw is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van landhuizen in de groene omgeving van de stad. Het is van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van de traditionalistische vormentaal van de architect Oomen. Het maakt deel uit van een complex dat van belang is wegens de gaafheid en de kwaliteit van de samenstellende onderdelen.

Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Veestal Betreft kippenstal
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Veestal