Inleiding.

Het complex bestaat uit de door J. Oomen Pz. ontworpen VILLA Oosterheide aan de Tilburgsebaan 1 (1) en de bijbehorende voormalige TUINMANSWONING (2) met twee STALLEN (3 en 4) aan de Tilburgsebaan 5. Het geheel staat op een voormalig, nu opgedeeld landgoed waarvan het grootste deel achter de vroegere boerderij ligt en thans in het bezit is van Natuurmonumenten. Oorspronkelijk waren er meer pachtboerderijen en een boswachterswoning. Deze zijn alle afgebroken.

Waardering.

Het complex van de villa Oosterheide is van algemeen belang. Het is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van landhuizen in de groene omgeving van de stad. Het is van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van de traditionalistische vormentaal van de architect Oomen. Het is belangrijk vanwege de gaafheid en de kwaliteit van de samenstellende onderdelen.