Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525664
Complexnummer
520012 - Complex Oosterheide
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82652/63
Kadastrale aanduiding
Oosterhout M 6334
Bij Tilburgse Baan 1, 4904 SP te Oosterhout

Omschrijving

Inleiding.

De STAL is in opdracht van de Belg Delcourt gebouwd rond 1909 als kippenhok en opslagruimte ten behoeve van de voormalige pachtboerderij.

Omschrijving.

De eenlaagse stal staat achter de hoge veestal en heeft een rechthoekige plattegrond en een zadeldak met zwarte tuile-du-Nordpannen. De gevels zijn opgetrokken uit gepotdekseld acaciahout. De achter- en de zijgevels zijn blind. De lange voorgevel aan de westkant bevat vier raampjes met kleine roedenverdeling en een terugwijkend gebouwd middendeel met ingang.

Waardering.

De stal is van algemeen belang. Het gebouw is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van landhuizen in de groene omgeving van de stad. Het is van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van de traditionalistische vormentaal van de architect Oomen. Het maakt deel uit van een complex dat van belang is wegens de gaafheid en de kwaliteit van de samenstellende onderdelen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520012. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Veestal kippenstal

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
verbouwing
1909
1909
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden