Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520013
Complexnummer
520012 - Complex Oosterheide
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82633/160
Kadastrale aanduiding
Oosterhout M 6334
Tilburgse Baan 1, 4904 SP te Oosterhout
Tilburgse Baan 3, 4904 SP te Oosterhout
Tilburgse Baan 5, 4904 SP te Oosterhout

Omschrijving

Inleiding.

De VILLA OOSTERHEIDE is gebouwd in 1909 naar plannen van architect J. Oomen Pz. in Um 1800-stijl in opdracht van de Belg Karel J.C. Delcourt van Krimpen en wordt omringd door een grote tuin, het restant van het vroegere bijbehorende landgoed Oosterheide. Het is uitgebreid in 1916 en 1919.

Omschrijving.

De oprijlaan met Amerikaanse eiken wordt voorafgegaan door een ijzeren hek met pilasters waarop siervazen en de naam van het pand. Het tweelaagse pand telt vier traveeën. De voorgevel wordt gedomineerd door een hoge toren en een veelhoekige erker in de rechterhoek. De gevels zijn gepleisterd, wit geschilderd en voorzien van sierankers. Op het zadeldak liggen zwarte tuile-du-Nordpannen. Links vindt men op begane grond en verdieping elk twee twintigruits schuifvensters met luiken. Vervolgens de entree met openslaande deuren met kleine roedenverdeling en een halfrond bovenlicht, waarboven een rechthoekig balkon met openslaande deuren. Rechts hiervan de ronde toren, voorzien van drie zesruits raampjes met luiken en een conisch spits dak met leien in maasdekking en een ijzeren windvaan. De grote vijfzijdige erker heeft vensters met kleine roedenverdeling en een sierbalustrade waar een deur op uit komt. De zijgevel rechts bezit openslaande tuindeuren, een twintigruits schuifvenster met luiken rechts op de etage en een negenruits zoldervenster. De gevel eindigt als trapgevel en dit wordt geaccentueerd door een baksteen pinakel met tuit en kunststeen piron en baksteen afdekkingen van de trappen. De zijgevel links is vrijwel blind op één twintigruits schuifvenster met luiken en twee zolderramen na. De topgevel heeft een baksteen afdekking en de nok is voorzien van een piron. De achtergevel heeft rechts en links een kleine eenlaagse uitbouw onder plat dak. Deze dateren uit de bouwtijd en zijn voorzien van schuifvensters zoals elders in het pand. Rechts is er nog een twintigruits beluikt schuifvenster, op de verdieping boven de uitbouwen elk een vijftienruits. In het midden is er een langgerekt raam met kleine roeden geplaatst. Het interieur bewaart nog gave onderdelen zoals de hal en trappartij uit de bouwtijd.

Waardering.

De villa Oosterheide is van algemeen belang. Het huis is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van landhuizen in de groene omgeving van de stad. Het is van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van de traditionalistische vormentaal van architect Oomen. Het maakt deel uit van een complex dat van belang is wegens de gaafheid en de kwaliteit van de samenstellende onderdelen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520012. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Toegangshek
Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Boomgroep
Nee Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Tuinmanswoning(K)
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1909
1909
exact
Betreft villa
verbouwing
1915
1915
exact
Betreft bouw tuinmanswoning

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
invloeden
Betreft villa

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Oomen, J. ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur
Betreft villa