520012 - Complex Oosterheide
Oosterhout M 6066
Tilburgse Baan 5, 4904 SP te Oosterhout

Inleiding.

De voormalige TUINMANSWONING is gebouwd in 1915 in opdracht van de Belg Delcourt en behoort tesamen met de twee schuren op het erf tot het vroegere landgoed Oosterheide.

Omschrijving.

Het eenlaagse pand heeft een T-vormige plattegrond. Het woongedeelte heeft een zadeldak met de nok parallel aan de straat, haaks daarop staat een lagere eenlaagse aanbouw onder zadeldak, eveneens gedekt door tuile-du-nordpannen. De gevels zijn gepleisterd en wit geschilderd en voorzien van rechte muurankers. De voorgevel telt drie traveen. Links bevindt zich een driezijdige erker waarop een dakje met schubleien, een twintigruits schuifvenster voor en tienruits ramen in de zijden. Links nog een twintigruits schuifvenster. De ramen zijn alle voorzien van luiken. De centraal geplaatste paneeldeur heeft onder aan het kalf gesneden sierblokjes.

Het halfronde bovenlicht heeft kleine roeden. Onder de goot zijn vier baksteen sierruiten uitgespaard in het pleisterwerk. Baksteen accenten vindt men verder ter afdekking van de topgevels van de zijden, tevens voorzien van baksteen pinakel met tuit en kunststeen piron. Beide zijgevels bezitten een twintigruits schuifvenster op de begane grond en een klein zolderraam. De achtergevel is deels verlengd door een ondiepe uitbouw onder lessenaardak, daterend uit de bouwtijd en voorzien van een venster en een paneeldeur. Hiernaast bevindt zich de eigenlijke aanbouw onder zadeldak. Deze heeft een blinde zijgevel. De wand naar het erf bezit twee gekoppelde ramen met luiken en een deur in het midden, de andere lange gevel heeft twee kleine ramen met elk n luik. Het interieur is geheel vernieuwd.

Waardering.

De tuinmanswoning is van algemeen belang. Het huis is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van landhuizen in de groene omgeving van de stad. Het is vanarchitectuurhistorisch belang als voorbeeld van de traditionalistischevormentaal van de architect Oomen. Het maakt deel uit van een complex dat van belang is wegens de gaafheid en de kwaliteit van de samenstellende onderdelen.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Tuinmanswoning(K)