Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520059
Complexnummer
519174 - H. Andreas en Antonius van Padua
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82996/79
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Oost-, West- en Middelbeers G 1817
Bij Kerkstraat 17, 5091 BE te Oost West en Middelbeers

Omschrijving

Inleiding

De toren wordt geflankeerd door een vernieuwd smeedijzeren hekwerk met bakstenen hekpalen waarop gietijzeren neogotische BEELDEN.

Omschrijving

Op de bakstenen hekpalen met gecementeerde plint twee gietijzeren engelen, ca. 150 cm. hoog en wit geschilderd. Ten noorden van de toren een engel met bazuin, aan de zuidzijde een engel met een slapend kind op de arm.

Waardering

Het hek met beelden is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van neogotische beeldhouwkunst in het bijzondere materiaal gietijzer. Het heeft ensemblewaarde vanwege de bijzondere situering verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp. Het is gaaf bewaard gebleven en vanwege het materiaalgebruik betrekkelijk zeldzaam.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519174. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Beelden

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
stijlzuiver