Berlicum L 4002
Berlicum L 4003
Berlicum L 1237
Berlicum L 431
Bij Laan van Seldensate 2, 5258 VD te Berlicum

Omschrijving onderdeel 2:

PARKAANLEG, XIX; op oudere geometrische grondslag een klein park met de kenmerken van een bescheiden 19e eeuwse aanleg: oud opgaand bos met enkele slingerpaden en watergangen alsmede een kleine vijver als onderdeel van die watergangen; de ruïne en het poortgebouw liggen aan de oostzijde van het parkje tegen de oever van de Aa; een korte begrinde eikenlaan loopt diagonaalsgewijs vanaf de Laan van Seldensate naar het poortgebouw (zie onder 3); aan het begin van deze korte oprijlaan staat het inrijhek (zie onder 5); ten noorden van het parkje liggen naast elkaar twee rechthoekige weilanden, gescheiden door een sloot, waarin, halverwege de lengte, een ronde kom in een bosje; het parkdeel wordt van de weien gescheiden door een onverharde laan met enkele rijen eiken; aan de parkzijde van deze laan ligt een ruigtegebiedje; hier was ooit de moestuin; enkele doorgeschoten beuken herinneren nog aan de haag, die er gedeeltelijk omheen stond; ten oosten van het poortgebouw ligt naast de waterloop een steil heuveltje waarin zich de ijskelder bevindt; het gehele terrein is aan de west-, noord- en oostzijde begrensd door onverharde eikenlanen; de westlaan is recht, de noord- en oostlaan zijn iets slingerend en onregelmatiger beplant; veel eiken zijn ingeboet met zwarte populier; tussen ruïne en poortgebouw staan enkele oude solitairen, waaronder tamme en paardekastanje en beuk.

Waardering PARKAANLEG van algemeen belang:

vanwege de ouderdom vanwege de harmonieuze integratie van de 19e eeuwse landschappelijke aanleg in de oudere geometrische opzet vanwege de landschappelijk-visuele waarden; silhouetwerking.

Landschapsstijl