HISTORISCHE BUITENPLAATS SELDENSATE Laan van Seldensate 4 te Middelrode, gem. Sint Michielsgestel

Omschrijving complex:

De historische buitenplaats Seldensate ligt aan de westoever van het riviertje de Aa ten westen van het dorp Middelrode; het betreft een min of meer rechthoekig perceel, dat bijna geheel omgeven is door lanen; een dwarslaan verdeelt het gebied in twee ongeveer even grote delen: in het zuidelijk deel ligt een kleine 19e eeuwse landschappelijke aanleg, waarin de omgrachte ruïne van het voormalige huis, een restant van het poortgebouw, een ijskelder en de korte oprijlaan met het inrijhek; er zijn enkele smalle watergangen met vijvers; het noordelijk deel bestaat uit twee door een sloot gescheiden weilanden; midden in dit deel, in het tracée van de sloot, ligt een ronde kom. Het complex wordt aan de oost- en noordzijde begrensd door resp. de Aa en een afgesneden arm ervan, aan de westkant door agrarisch gebied en aan de zuidkant door een boerenerf en de Laan van Seldensate. De buitenplaats Seldensate omvat de volgende onderdelen: HUISRUÏNE (1), PARKAANLEG (2), POORTGEBOUW (3), IJSKELDER (4) en INRIJHEK (5).

Waardering:

De historische buitenplaats is van algemeen cultuurhistorisch belang vanwege het feit dat de oude infrastructuur nog vrijwel geheel aanwezig is; verder is het complex van belang vanwege de visueel-landschappelijke waarden en vanwege de aanwezigheid van laat-15e eeuwse bouwonderdelen van het poortgebouw.