Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520118
Complexnummer
520115 - Seldensate
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82830/190
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Berlicum L 1237
Laan van Seldensate 2, 5258 VD te Berlicum

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 3:

POORTGEBOUW, ten zuiden van de huisruïne; bakstenen gebouw van één bouwlaag op L-plattegrond, samengesteld uit drie delen: toren, westvleugel en noordvleugel. De slanke toren, XVd, staat op de buitenhoek van het gebouw; de onderzijde, ongeveer tot op nokhoogte van de westvleugel, is rond; erboven heeft de toren een onregelmatige 6-hoek-doorsnede; deze bovenkant heeft vlieggaten voor duiven; baksteen afgewisseld met speklagen van mergel. De zuidvleugel met de poort is in de jaren 80 van de 20e eeuw ingrijpend gerestaureerd, c.q. opnieuw opgebouwd met (gedeeltelijk) een nieuwe vormgeving: de enige bouwkundige onderdelen uit de bouwtijd (XVd) zijn (deels) de zuidmuur met de geprofileerde natuurstenen (verschillende steensoorten) poortomlijsting met ijzeren gehengduimen, en twee natuurstenen zuilbasementen; de poortboog met laatgotische kenmerken is ellipsvormig en vertoont okergele verfsporen; de noordvleugel is rond 1900 als koetshuis gebouwd en verkeert in ruïneuze staat; het dak ontbreekt; de getrapte oostgevel (Aa-zijde) is bepleisterd; de westgevel (top ontbreekt) heeft een dubbele inrijdeur onder een korfboog.

Waardering:

POORTGEBOUW van algemeen belang vanwege de (gedeeltelijke) ouderdom vanwege enkele laatgotische bouwonderdelen als cultuurhistorisch en functioneel onderdeel van de buitenplaats

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520115. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing