Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
520204
Complexnummer: 
520203 - -
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
15 april 2002
Kadaster deel/nr: 
82973/4
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Heerde
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Wapenveld
X-Y coördinaat: 
202109 - 493334

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Omschrijving

BOERDERIJ geflankeerd door twee bijschuren die beide door een tussenlid met het hoofdgebouw zijn verbonden waardoor een grondplan ontstaat van een vork. Het eenlaagse voorhuis wordt gekenmerkt door een Vlaamse gevel met gepleisterde pilasters en fries. De gevels zijn in baksteen opgetrokken boven een omlopende gecementeerde plint en onder een omlopende gepleisterde kroonlijst. De voorgevel bevat vijf vensterassen waarvan het portiek en de aansluitende Vlaamse gevel de middenas vormen; de zijgevels tellen drie vensterassen, waarvan alle met uitzondering van die op de hoek met de voorgevel, die is ingevuld door dubbele (tuin)deuren, schuiframen met gedeeld bovenlicht bevatten en door luiken worden geflankeerd. De vensters rusten op een omlopende waterslaglijst en worden door een 1½ steens boog met gepleisterde sluitsteen beëindigd. Gietijzeren sierankers geven de verdiepingsvloer aan. Het afgeplatte schilddak is belegd met gesmoorde Tuile du nordpannen. in het voorhuis komen per gevel twee platgedekte dakkapellen voor. In het linker en rechter dakschild bevindt zich een schoorsteen. Onder de kap van het door een zadeldak met gesmoorde pannen belegde dak zijn het achterhuis en de bijschuren voorzien van een schijnspant met makelaar. De linker bijschuur bezit in de voorgevel twee vensters van het type zoals beschreven in het voorhuis. Ter plaatse van de zolderverdieping komt een venster met keperboog voor met onder de kruin van de kap een rondvenster. De rechter bijschuur heeft in plaats van ramen een dubbele deeldeur die door een kerkraam wordt geflankeerd en voor het overige identiek is aan de hiervoor besproken gevel. De zijgevels van de schuren bevatten links onder meer vijf rondboog stalraampjes en twee deurtjes; rechts vier stalraampjes en drie deurtjes. De drie achtergevels lijken, zover waarneembaar, aan elkaar gelijk, waarbij dubbele deeldeuren door stalramen worden geflankeerd en op de hoeken staldeuren. Onder het rondvenster in de top bevindt zich een zolderluik.

Waardering

Driekap BOERDERIJ met aan weerszijden van het achterhuis en door een tussenlid hiermee verbonden schuur uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

- Van architectuurhistorisch belang als goed en uitzonderlijk gaaf bewaard voorbeeld van een boerderij uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Het voorhuis is van een bijzonder type en bezit stedelijke allure vanwege zijn omvang en het door een Vlaamse gevel bepaalde, voorname voorkomen.

- Van stedenbouwkundig belang vanwege zijn ligging aan de gedeeltelijk bebouwde voet van de dijk van het Apeldoorns Kanaal. De boerderij vormt een onderdeel van het beeldbepalende complex in deze lintbebouwing.

- Van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de typologische ontwikkeling van de boerderij laatste kwart van de 19de eeuw.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaKanaaldijk638191 LWBijWapenveld

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HeerdeM1207

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Renaissanceinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Boerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Dwarshuisboerderij

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18751900globaalvervaardiging