Inleiding

Driekap BOERDERIJ (monumentnummer 520204) met SCHUUR (monumentnummer 520205) en KAPBERG (monumentnummer 520206), gebouwd laatste kwart van de 19de eeuw.

De boerderij met bijgebouwen is markant gelegen, vormt een fraai ensemble en vertoont nauwelijks wijzigingen. De boerderij is aan de oostzijde gelegen van de dijk langs het Apeldoorns Kanaal. Boerderij met bijschuren liggen met de evenwijdige nokassen haaks op de dijk en worden door een met een haagbeuk omzoomde tuin met oude bomen hiervan gescheiden. Aan de achterzijde grenst het erf met grasland aan de Lagestraat.

Complex-omschrijving

Uit drie onderdelen bestaand boerderij-complex, fraai gelegen aan de voet van de dijk langs het Apeldoorns Kanaal. In de afzonderlijke onderdelen toont het complex een grote mate van oorspronkelijkheid en gaafheid. Daarnaast is de positionering van de samenstellende delen evenwichtig en lijkt sinds het ontstaan van de boerderij en bijgebouwen de situatie onveranderd. De drie door een tussenlid geschakelde schuren die zijn voorzien van een zadeldak, liggen geklemd tussen aan de voorzijde het aangrenzende voorhuis met afgeplat schilddak; aan de achterzijde bevinden zich een haaks geplaatste schuur en een kapberg.

Complex-waardering

Driekap BOERDERIJ met SCHUUR en KAPBERG, uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

- Van architectuurhistorisch belang als goed en uitzonderlijk gaaf bewaard voorbeeld van een boerderij-complex uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

- Van stedenbouwkundig belang vanwege zijn ligging aan de gedeeltelijk bebouwde voet van de dijk van het Apeldoorns Kanaal en vervult daarin een beeldbepalende rol.

- Van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de typologische ontwikkeling van de boerderij laatste kwart van de 19de eeuw. Aan het bebouwde erf is goed de geschiedenis van wonen en werken op een boerderij uit eind 19de eeuw afleesbaar.