520224 - Villa Vredewoud
Oldeberkoop C 2044
Willinge Prinsstraat 4, 8421 PE te Oldeberkoop

Inleiding

VILLA Vredewoud te Oldeberkoop is in 1899 naar ontwerp van O.M. Meek uit Donkerbroek gerealiseerd in opdracht van E. Willinge Prins. De villa met eclectische- en chaletstijl-elementen is onderdeel van het complex waartoe ook de tuinmanswoning behoort.

Omschrijving

De villa van twee bouwlagen heeft een overstekend geknikt schilddak, doorbroken door topgevels met zadeldak, driepas sierspant en piron. Het dak is belegd met daktegels; de goot wordt gedragen door gootklampen. In de dak-vlakken zijn drie dakkapellen met spits en wangen. Het opgaande muurwerk bestaat uit bruine bakstenen op een natuurstenen plint. Rondom het pand lo-pen sierbanden van natuursteen en rode verblendsteen. Aan de zuidoostzijde van de voorgevel is de gevel uitkragend over de beide bouwlagen; op de ver-dieping is een rechthoekige erker. Op de zuidwesthoek zijn twee serres; een zeshoekige en trapeziumvormige. De zeshoekige serre en erker hebben glas-in-lood bovenlichten met art-nouveau motieven en gesneden kozijnen. De overige vensters zijn deels voorzien van glas-in-lood bovenlichten en worden afgesloten door een segmentboog met aanzet- en sluitstenen. De trommelvelden zijn deels gevuld met tegeltjes. De oorspronkelijke dubbele houten deur met natuurstenen stoep heeft een bo-venlicht onder een segmentboog met aanzet- en sluitstenen en een gevuld trommelveld. Het venster boven de entree op de verdieping wordt bekroond door een tegeltableau waarop staat 'Vredewoud'.

Waardering

Villa Vredewoud, in 1899 te Oldeberkoop gerealiseerd naar ontwerp van M.O. Meek, is van architectuurhistorisch belang:

- vanwege de redelijke mate van belang voor de architectuurgeschiedenis,

- vanwege de hoge mate van esthetische kwaliteit van het ontwerp,