520234 - O.L.V. ten Hemelopneming
Oudenrijn A 1882
Bij Pastoor Boelenslaan 9, 3454 AB te De Meern

Inleiding

PASTORIE, behorend bij het rk. complex O.L.V. ten Hemelopneming door architect H.C. van de Leur, in Delftse Schoolstijl.

Omschrijving

De aan de oostzijde van de kerk gelegen pastorie is in rode baksteen opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een uitzwenkend met gesmoorde Romaanse pan belegd zadeldak met verspringende nokhoogte. De rechtgesloten vensters hebben enkele en samengestelde raampartijen met roedenverdeling en zijn voorzien van een hanekamstrek. Aan de zuidzijde is een toren gezet op vijfzijdige plattegrond met aanbouw onder lessenaardak, die de trap herbergt.

De voor- of westgevel heeft rechts een bouwdeel onder lagere nok dat de ingang in een portiek bevat die rondboogvormig wordt afgesloten. Rechts is een venster met draai- en klapramen geplaatst. De tweede bouwlaag bevat twee tweelichtsvensters. Het linker geveldeel met hogere nokhoogte heeft rechts een tweelichtskozijn met draai- en klapramen. Links bevindt zich een éénlaags aanbouw onder lessenaardak, voorzien van een samengesteld venster. De tweede bouwlaag bevat twee draairamen.

De noordgevel is een tuitgevel met rechts dubbele tuindeuren met aan weerszijden een getoogd venster, links een drielichtskozijn en in de tweede bouwlaag rechts een getoogd venster en links een tweelichtsvenster met draai- en klepramen. In de geveltop is een zoldervenster aangebracht.

Tegen de zuidgevel is het torentje gebouwd met uitzwenkend tentdak met overstek en keperboogvensters in de top, zoals ook in de kerktoren voorkomen.

De oostgevel heeft in beide bouwlagen vier vensters. Geheel links bevindt zich nog een vensteras.

De verbinding met de kerk wordt gevormd door een éénlaags tussenlid onder zadeldak dat in een hoek van 45 graden op de pastorie aansluit en haaks ten opzichte van de kerk staat. De voorgevel (noord) bevat een getoogde deur.

Waardering

De pastorie is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een pastorie in Delftse Schoolstijl, ontworpen door H.C. van de Leur. Van ensemblewaarde vanwege de bouwkundige en stilistische relatie met de kerk.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Beers, H. van ; Utrecht