Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
520236
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
O.L.V. ten Hemelopneming
Complexnummer: 
520234 - O.L.V. ten Hemelopneming
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
18 oktober 2001
Kadaster deel/nr: 
82810/36
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Utrecht
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Utrecht
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
De Meern
X-Y coördinaat: 
131143 - 454790

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

KERKGEBOUW, behorend bij het complex van de RK kerk O.L.V. ten Hemelopneming, door architect H.C. van de Leur in Delftse Schoolstijl uitgevoerd.

Omschrijving

Het driebeukige basilicale kerkgebouw is noordwest-zuidoostelijk georiënteerd. De kerk is uitgelegd op een kruisvormige plattegrond, opgetrokken in rode baksteen. Aan de noordwestzijde bevindt zich de deels in het hoofdvolume opgenomen massieve toren op vierkante grondslag. Het schip is gedekt met een met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak en de zijbeuken met een lessenaarsdak. De transepten hebben uitgekraagde topgevels en zijn gedekt met een steekkap met lagere nokhoogte. Tegen de zuidoostgevel is het koor met vijfzijdige sluiting, steunberen en kepervensters gezet. Tegen de noordoostgevel bevindt zich de voormalige doopkapel. Aan de zuidwestzijde is tegen het transept onder zadeldak een bijsacristie gezet, die leidt naar een onder zadeldak tussen topgevels op rechthoekige plattegrond opgetrokken schuur met werkplaats. Deze staat in een hoek van 45 graden zuidelijk op het hoofdvolume. In de zuidgevel is een grote nis aangebracht waarin oorspronkelijk een kruisbeeld was bevestigd.

Aan de noordwestzijde bevindt zich de toren met segmentboogvormig afgesloten vleugeldeur met een ingang in een uitpandig portaal met een tuitgevel en betonnen elementen. De bekroning wordt gevormd door een beeld, voorstellende Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming. De toren heeft aan dezelfde gevel een wijzerplaat en daarboven twee galmgaten met rondboogvormige bovenzijde. Ook de andere gevelzijden van de toren hebben twee rondboogvormig eindigende galmgaten en alleen de tegoverliggende gevel een wijzerplaat. De gevels van de toren worden afgesloten door een omlopend bakstenen rondboogfries. Het dak bestaat uit een ingesnoerde naaldspits, gedekt met leien in maasdekking. Beide zijgevels van het schip tellen vier traveeën met elk drie vensters. Het transepteinde is voorzien van een spitsboogvenster. Het middenschip met ziende kap wordt door paraboolvormige, gemetselde diafragmabogen onderverdeeld.

De zijschepen zijn overspannen door haaks op het schip staande tongewelfjes op rondboogjes die de doorgang vormen in de zijbeuk. Ter hoogte van de transepten zijn de koorpijlers als zuilen uitgevoerd in beton. Het halfronde koor is uitgevoerd met glas-in-lood vensters van de vier evangelisten en een muurschildering gedateerd 7 juni 1946, voorstellende de liturgie van het Hemelse Jeruzalem. Rechts van het koor is een rondboogvormig reliëf van geglazuurde tegels aangebracht, voorstellende de H. Jozef. Links is een vergelijkbaar reliëf met de voorstelling van Maria. Hiertussen twee dito reliefs voorstellende de H. Antonius van Padua en het H. Hart. Alle vier gedateerd en gesigneerd L.J. '40 (Leo Jungblik).

Op het balkon in het torenlichaam staat een tweeklaviers orgel, gemaakt in 1888 door M. Maarschalkerweerd uit Utrecht. Het orgel bevindt zich in een neogotische houten kas met beschilderde velden met een spreuk en de initialen van de schenkers. Ter hoogte van de tribune is een glas-in-loodvenster met een afbeelding van de H. Gregorius aangebracht en aan de andere zijde van de H. Cecilia. Beide vervaardigd door G.J.A. Kocken in 1950.

De voormalige doopkapel is uitgevoerd met vier glas-in-lood vensters uit 1950 van de hand van G.J.A. Kocken, voorstellende de doop van Christus, de verlossing van Adam en Eva, de onnozele kinderen en de doop van Koning Clovis.

Tenslotte nog een glas-in-lood venster links naast de toegang in 1960 door Max Weiss vervaardigd, voorstellende Maria die pelgrims en toevluchtzoekenden laaft.

Het schip bevat het oorspronkelijke houten bankenplan. In de zijschepen zijn geschilderde kruiswegstaties weergegeven.

Waardering

De kerk is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een kruiskerk in Delftse Schoolstijl alsmede vanwege de gaafheid van in- en exterieur en het waardevolle orgel uit 1888. Tevens vanwege de ensemblewaarde in relatie tot de ernaast gelegen pastorie en de stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging op de hoek van twee straten. Beeldbepalend complex met kerktoren als 'landmark'.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaPastoor Boelenslaan113454 ABDe Meern

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKerk en kerkonderdeelKerkRooms-katholieke kerk

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
OudenrijnA1882

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
TraditionalismeDelftse schoolonbepaald

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Religieuze gebouwenKerk en kerkonderdeelKruisbasiliek

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19391940exactvervaardiging