520234 - O.L.V. ten Hemelopneming
Oudenrijn A 1882
Pastoor Boelenslaan 11, 3454 AB te De Meern

Inleiding

KERKGEBOUW, behorend bij het complex van de RK kerk O.L.V. ten Hemelopneming, door architect H.C. van de Leur in Delftse Schoolstijl uitgevoerd.

Omschrijving

Het driebeukige basilicale kerkgebouw is noordwest-zuidoostelijk georiënteerd. De kerk is uitgelegd op een kruisvormige plattegrond, opgetrokken in rode baksteen. Aan de noordwestzijde bevindt zich de deels in het hoofdvolume opgenomen massieve toren op vierkante grondslag. Het schip is gedekt met een met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak en de zijbeuken met een lessenaarsdak. De transepten hebben uitgekraagde topgevels en zijn gedekt met een steekkap met lagere nokhoogte. Tegen de zuidoostgevel is het koor met vijfzijdige sluiting, steunberen en kepervensters gezet. Tegen de noordoostgevel bevindt zich de voormalige doopkapel. Aan de zuidwestzijde is tegen het transept onder zadeldak een bijsacristie gezet, die leidt naar een onder zadeldak tussen topgevels op rechthoekige plattegrond opgetrokken schuur met werkplaats. Deze staat in een hoek van 45 graden zuidelijk op het hoofdvolume. In de zuidgevel is een grote nis aangebracht waarin oorspronkelijk een kruisbeeld was bevestigd.

Aan de noordwestzijde bevindt zich de toren met segmentboogvormig afgesloten vleugeldeur met een ingang in een uitpandig portaal met een tuitgevel en betonnen elementen. De bekroning wordt gevormd door een beeld, voorstellende Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming. De toren heeft aan dezelfde gevel een wijzerplaat en daarboven twee galmgaten met rondboogvormige bovenzijde. Ook de andere gevelzijden van de toren hebben twee rondboogvormig eindigende galmgaten en alleen de tegoverliggende gevel een wijzerplaat. De gevels van de toren worden afgesloten door een omlopend bakstenen rondboogfries. Het dak bestaat uit een ingesnoerde naaldspits, gedekt met leien in maasdekking. Beide zijgevels van het schip tellen vier traveeën met elk drie vensters. Het transepteinde is voorzien van een spitsboogvenster. Het middenschip met ziende kap wordt door paraboolvormige, gemetselde diafragmabogen onderverdeeld.

De zijschepen zijn overspannen door haaks op het schip staande tongewelfjes op rondboogjes die de doorgang vormen in de zijbeuk. Ter hoogte van de transepten zijn de koorpijlers als zuilen uitgevoerd in beton. Het halfronde koor is uitgevoerd met glas-in-lood vensters van de vier evangelisten en een muurschildering gedateerd 7 juni 1946, voorstellende de liturgie van het Hemelse Jeruzalem. Rechts van het koor is een rondboogvormig reliëf van geglazuurde tegels aangebracht, voorstellende de H. Jozef. Links is een vergelijkbaar reliëf met de voorstelling van Maria. Hiertussen twee dito reliefs voorstellende de H. Antonius van Padua en het H. Hart. Alle vier gedateerd en gesigneerd L.J. '40 (Leo Jungblik).

Op het balkon in het torenlichaam staat een tweeklaviers orgel, gemaakt in 1888 door M. Maarschalkerweerd uit Utrecht. Het orgel bevindt zich in een neogotische houten kas met beschilderde velden met een spreuk en de initialen van de schenkers. Ter hoogte van de tribune is een glas-in-loodvenster met een afbeelding van de H. Gregorius aangebracht en aan de andere zijde van de H. Cecilia. Beide vervaardigd door G.J.A. Kocken in 1950.

De voormalige doopkapel is uitgevoerd met vier glas-in-lood vensters uit 1950 van de hand van G.J.A. Kocken, voorstellende de doop van Christus, de verlossing van Adam en Eva, de onnozele kinderen en de doop van Koning Clovis.

Tenslotte nog een glas-in-lood venster links naast de toegang in 1960 door Max Weiss vervaardigd, voorstellende Maria die pelgrims en toevluchtzoekenden laaft.

Het schip bevat het oorspronkelijke houten bankenplan. In de zijschepen zijn geschilderde kruiswegstaties weergegeven.

Waardering

De kerk is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een kruiskerk in Delftse Schoolstijl alsmede vanwege de gaafheid van in- en exterieur en het waardevolle orgel uit 1888. Tevens vanwege de ensemblewaarde in relatie tot de ernaast gelegen pastorie en de stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging op de hoek van twee straten. Beeldbepalend complex met kerktoren als 'landmark'.

Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kerk Rooms-katholieke kerk

Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kruisbasiliek