Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520243
Complexnummer
520224 - Villa Vredewoud
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82772/32
Kadastrale aanduiding
Oldeberkoop C 1630
Willinge Prinsstraat 19, 8421 PE te Oldeberkoop

Omschrijving

Inleiding

De DIENSTWONING is in 1899 in Oldeberkoop gebouwd naar ontwerp van O.M. Meek in opdracht van E. Willinge Prins. De woning, met aan de Chaletstijl verwante elementen, is onderdeel van het complex waartoe voorts villa Vredewoud behoort.

Omschrijving

De tuinmanswoning is op L-vormige grondslag gebouwd. Het dak is samengesteld en bestaat uit een overstekend wolf- en zadeldak, met een goot op klampen. Het wolfeind wordt bekroond door een piron. De naar de voorzijde georiënteerde topgevel heeft een sierspant en een makelaar. Het dak is be-legd met zwarte en (enkele) rode geglazuurde kruispannen. Een gemetselde schoorsteen en een kleine dakkapel staan in het dakvlak. De geverfde houten deur met zijlichten in de voorgevel bevindt zich onder een doorgetrokken deel van het dakvlak. Het opgaand muurwerk bestaat uit bruine bakstenen. Rondom het pand zijn twee sierbanden van rode verblendsteen ter hoogte van de wissel- en bovendorpel van de vensters. Ter hoogte van de onderdorpel is een natuurstenen band. De topgevel heeft een cordonlijst vlak onder de gootklampen en een decoratief houten balkonnetje aan de geveltop. De kruisvensters en dubbele kruisvensters hebben glas-in-lood bovenlichten, afgesloten door segmentbogen met natuurstenen aanzetstenen. Aan de noordwestelijke zijgevel is een grote serre onder een plat dak.

Waardering

De tuinmanswoning, onderdeel van het complex villa Vredewoud en in 1899 in Oldeberkoop gerealiseerd naar ontwerp van O.M. Meek, is van belang:

- als wezenlijk onderdeel van het visueel gave complex,

- vanwege de redelijke mate van esthetische kwaliteit van het ontwerp,

- vanwege het materiaalgebruik en de detaillering,

- vanwege de hoge mate van architectonische gaafheid van het exterieur.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520224. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Tuinmanswoning(K)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1899
1899
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Chalet-stijl
stijlzuiver