Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520252
Complexnummer
520251 - Het Schol
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82960/6
Kadastrale aanduiding
Wilp A 1246
Wilpsedijk 10, 7384 CC te Wilp

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 1:

HUIS gebouwd als onderdeel van de historische buitenplaats "Het Schol" in 1851, naar ontwerp van ene M. van Harte. Het huis is een gepleisterd (thans roodbruin) gebouw van twee verdiepingen onder nieuw zinken schilddak aangebracht omstreeks 1980-1990,0 oorspronkelijk een plat dak. De symmetrische voorgevel bestaat uit een centrale brede middenrisaliet (drie vensterassen) met aan weerszijden een vensteras. Op de begane grond van de middenrisaliet bevinden zich drie boogdeuren waarboven een balkon met gietijzeren zuiltjes, bekroond door een rijk behandeld opzetstuk met ijzeren versieringen in neo-L.XV-stijl. Aan de achterkant bevindt zich een driezijdig uitgebouwde tuinkamer met boogvensters. Alle vensters worden afgesloten door stucwerkbekroningen, boven 6-ruitsramen; beneden in de beide zijtraveeën een breed, in drieën gedeeld venster met wisseldorpel.

Waardering:

HUIS is van algemeen architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: * vanwege de ouderdom * vanwege de bijzondere en herkenbare architectuur * als centrum, ook in landschappelijk-visuele zin, van de landschappelijke aanleg

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520251. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1851
1851
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing