HISTORISCHE BUITENPLAATS HET SCHOL Wilpsedijk 10 te Wilp, gemeente Voorst

Omschrijving complex:

De HISTORISCHE BUITENPLAATS "Het Schol" ligt ten oosten van het dorp Twello en ten noorden van Wilp op de westoever (binnendijks) van de IJssel. De landschappelijke aanleg van het park, gecomponeerd rond een oud IJsselwiel, dateert uit het midden van de 19e eeuw en is een fraai voorbeeld van een kleinschalig park uit de late periode. De aanleg kan kenmerkend genoemd worden voor het werk van Samuel A. van Lunteren. Het huis van 1851 ligt zeer markant centraal in het park op een heuvel van ong. 6 m. boven maaiveld, omgeven door oud hout en weiden; vanuit het huis zijn er 5 gezichten in verschillende richtingen; door afwisseling van bospercelen van uiteenlopende leeftijden en open ruimten is er sprake van een coulissen-effect. Op de plek van de oude moestuin is inmiddels een eigentijdse tuin aangelegd; er zijn nog twee kassen en enkele koude bakken. Vanuit het noordoosten loopt er een weg diagonaal over het terrein langs het huis naar de zuidwesthoek van het park; verder zijn er nog de tuinmanswoning en het houten huis, die als decorstukken in het park dienen; het oorspronkelijke koetshuis is verdwenen. Buiten de parkaanleg in enge zin, maar binnen bereik van het hoofdgebouw bevindt zich een boerderij met schuur die van oudsher gerelateerd is aan de buitenplaats. Het complex wordt aan de noordzijde begrensd door de Vermeersweg en tuinen van derden, aan de oost- en zuidzijde door de Wilpsedijk en aan de westkant door agrarische percelen van derden. De historische buitenplaats Het Schol omvat de volgende onderdelen: HUIS (1), PARKAANLEG (2), TUINMANSHUIS (3), HOUTEN HUIS (4), KASSEN en BAKKEN (5) en BOERDERIJ met SCHUUR (6).

Waardering:

De HISTORISCHE BUITENPLAATS "Het Schol" is van algemeen cultuurhistorisch architectuurhistorisch en tuinhistorisch belang: * vanwege de hoge mate van oorspronkelijkheid van de parkaanleg naar ontwerp van S.A. van Lunteren in combinatie met het huis uit dezelfde tijd; het is een zeer goed voorbeeld van een kleine landschappelijke aanleg uit het midden van de 19e eeuw, die de twee-éénheid huis - park goed laat zien. * Vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie tussen alle onderdelen * Vanwege de herkenbaarheid van de onderdelen