Wilpsedijk 8, 7384 CC te Wilp

Omschrijving onderdeel 3:

TUINMANSHUIS, (XIXc) gebouwd als onderdeel van de historische buitenplaats "Het Schol" ten noordwesten van het huis in de westrand van de wei; gepleisterd gebouwtje (zelfde kleur als huis) van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond; zadeldak met grijze pannen en windveren, aan oostzijde (is voorzijde) ruim overkragend en steunend op ranke ronde zuiltjes; nok gevuld met houten delen, ajour gezaagd als versiering; oost- en noordgevel met een 9-ruitsraam, bekroond en verrijkt met een in het midden iets opgelichte kroonlijst op consoles; daarop en ook aan de onderzijde van de vensterbank krulvormige sierbanden van terracotta en/of hout.

Waardering:

TUINMANSHUIS van algemeen architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang * vanwege de ouderdom * vanwege de bijzondere architectuur en detaillering * vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van het tuinmanshuis met de overige onderdelen van de buitenplaats * als decoratiestuk in de parkaanleg

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)