Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
526402
Complexnummer
520251 - Het Schol
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82955/195
Kadastrale aanduiding
Wilp A 2911
Wilp A 2910
Wilp A 2912
Het Wildezand 5, 7384 CB te Wilp

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 6:

BOERDERIJ met SCHUUR gebouwd als onderdeel van de historische buitenplaats "Het Schol" gelegen ten zuidwesten van het hoofdgebouw. De boerderij met rechthoekige plattegrond is van het type hallehuis bestaande uit een bouwlaag afgesloten door een afgewolfd zadeldak. In de voorgevel bevindt zich een geklampte deur met drie-ruits bovenlicht met links van de deur een vierruits schuifraam (oorspronkelijk), met rechts van de deur twee negen-ruits schuiframen (dubbel glas). De vensters worden aan weerszijden geflankeerd door luiken. Onder het wolfseind bevindt zich een klein geklampt luik. In de zijgevels bevindt zich een aantal geklampte staldeuren en spinnekopvensters. In de achtergevel bevinden zich de deeldeuren aan weerszijden geflankeerd door een rondvenster met diagonale roedenverdeling. De boerderij heeft zijn oorspronkelijke agrarische functie verloren, derhalve is glas geplaatst in de staldeuropeningen, een aantal dakramen aangebracht en een tweede schoorsteen geplaatst. In het interieur is de oorspronkelijke plattegrond grotendeels nog herkenbaar aan de aanwezigheid van de brandmuur als scheiding tussen voor- en achterhuis en de hoger gelegen vloer van de opkamer met kelder. In het interieur bevindt zich tevens een aantal oorspronkelijke interieuronderdelen zoals bijvoorbeeld een balkenplafond, ankerbalkgebinten, hilde, deuromlijstingen en schoorsteenmantel. De schuur met rechthoekige plattegrond bestaat uit een bouwlaag afgesloten door een zadeldak gedekt met gesmoorde muldenpannen. In de gevels met trasraam en rollaag bevinden zich rechtgesloten deuropeningen aan de bovenzijde afgesloten door een betonnen latei met geklampte kraalschroten deuren en gietijzeren zesruits ramen. De rechterzijgevel is opgetrokken in een nieuwe steen, de voorgevel is gewijzigd, de achtergevel (nieuwe deuren) en linkerzijgevel zijn grotendeels oorspronkelijk. Op het erf staan nog enkele fruitbomen als restant van een voormalige bongerd.

Waardering:

De BOERDERIJ met SCHUUR is van algemeen architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang * Vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie die de boerderij van oudsher heeft gehad met de buitenplaats * Gelegen in de nabijheid ten zuidwesten van het hoofdgebouw * Vanwege de herkenbare verschijningsvom van een boerenerf met boerderij en schuur, de toegepaste materialen en constructie

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520251. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing