Beuningen
Ewijk

Omschrijving onderdeel 1: HUIS.

Het huis is in oorsprong XIV; in 1974 en volgende jaren gerestaureerd; gepleisterd gebouw op rechthoekige plattegrond met aanbouw aan de oostgevel uit de late 15e eeuw; twee bouwlagen op hoge kelderverdieping met ton- en kruisgewelven; hoofdgedeelte met leien gedekt schilddak met twee hoekschoorstenen en een achtkantige dakruiter; in oostschild twee kleine dakkapellen onder schilddakje; aanbouw onder a-symmetrisch zadeldak met leien; in oostvlak drie kapellen in de vorm van getrapte Vlaamse gevels; de trappen met bollen versierd; meerruitsramen van verschillend formaat, gedeeltelijk onregelmatig in de gevels geplaatst; in de oksel van het hoofddeel en de aanbouw een vierkante traptoren (ong. 1500) onder zadeldakje, waarvan de nok iets lager is dan die van het andere zadeldak; de traptoren heeft nog de originele opgeklampte ingangsdeur, te bereiken via een bakstenen trap; ten zuiden van deze ingang nog een deur in de oostgevel, bereikbaar via een nieuwe houten trap onder houten overhuiving met lessenaarsdak; in de westgevel ook nog een ingangsdeur met erboven een oeil-de-boeuf raampje; kelderramen en -ingangen van verschillend formaat. Inwendig o.m.: spiltrap (gedeeltelijk) in traptoren, moer- en kinderbintlagen, oude hangschouwen en veel originele deuren met dito beslag.

Het HUIS is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;