Bij Binnenweg 2, 6644 KD te Ewijk

Omschrijving onderdeel 3: BIJGEBOUWEN.

Het betreft twee schuren en een kippenschuur, alle XIXc, alle op het huiseiland. De twee schuren staan haaks op elkaar langs de gracht ten oosten van het huis; ze zijn met elkaar verbonden door een lage muur, waarin het hek op het einde van de brug staat (zie onder 4). Grote schuur: gesaust bakstenen gebouw, 1864 (sluitsteen), op rechthoekige plattegrond onder overstekend zadeldak met windveren en grijze pannen; in kopse gevels ramen met ijzeren honingraatroeden en kleine ronde vensters direct onder de nok; inrijdeuren vervangen door glaspuien. Kleine schuur: idem, behalve dat de korte oostgevel een tuitgevel heeft met vlechtingen en een liggend ovaal venster in de nok. De fundering van de schuren rust voor een deel op de walmuur (zie onder 5). Kippenschuur; ten westen van het huis; laag bakstenen gebouwtje op langgerekte rechthoekige plattegrond; overstekend zadeldak met grijze pannen; het noordelijke deel is lager; in zuidelijke kopgevel vlieggaten voor duiven; lage deurtjes en stalraampjes in verschillende uitvoeringen; bij de grond lage halfronde openingen voor pluimvee.

De BIJGEBOUWEN zijn van algemeen belang:

- als wezenlijke cultuurhistorische en functionele onderdelen van de historische buitenplaats.