Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520304
Complexnummer
515992 - Onze Lieve Vrouwe ter Nood
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82829/15
Kadastrale aanduiding
Heiloo E 1365
Bij Kapellaan 6, 1851 PE te Heiloo
Bij Kapellaan 8, 1851 PE te Heiloo

Omschrijving

Omschrijving

CALVARIEBERG aangelegd in 1912 als onderdeel van het complex 'Onze Lieve Vrouwe ter Nood' in het algemeen en de parkachtige aanleg in Engelse landschapsstijl in het bijzonder. De twaalfde statie is niet als de overige staties uitgevoerd als een kleine kapel met tegeltableau, maar in concreto aangelegd in de zuidoosthoek van het terrein. In 1912 werd de calvarieberg opgeworpen met grond afkomstig uit de vijver. Het betonnen kruis is na de Tweede Weeldoorlog geplaatst ter vervanging van eerdere omgewaaide houten exemplaren. Het huidige corpus dateert uit het begin van de jaren negentig van de twintigste eeuw. De oorspronkelijke beeldengroep op de calvarieberg (Maria en Johannes) is in 1974 verwijderd. Kuntmatig opgeworpen heuvel die aan de voorzijde bekleed is met ruwe natuursteenblokken waartussen cement. Een trap rechtsvoor leidt naar het betonnen kruis bovenop de rotspartij. Op het vlakke terrein vóór de calvarieberg staan drie rijen eenvoudige banken waarvan de zitting bestaat uit een houten plank rustend op drie in de grond geplaatste betonnen platen.

Waardering

CALVARIEBERG met bijbehorend bankenplan is van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het bedevaartscomlex 'Onze Lieve Vrouwe ter Nood'.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 515992. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Calvarieberg

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1912
1912
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing