Maarssen A 5331
Maarssen A 5333
Maarssen A 5569
Maarssen A 5257
Maarssen A 5332
Bij Straatweg 33, 3603 CW te Maarssen

Omschrijving

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Vredenhoef. De kleinschalige historische parkaanleg in vroeg landschappelijke stijl is in zijn huidige aanzien vermoedelijk omstreeks 1800 tot stand gekomen. Geheel omsloten door waterlopen ligt het park op de westelijke oever van de Vecht temidden van akkerland en weilanden. In zijn kleinschaligheid is het landschapspark karakteristiek voor de vroege landschapsstijl in Nederland. Centraal in de aanleg liggen het hoofdgebouw en koetshuis aan een met grint bedekt voorplein. Het voorplein wordt van de weg gescheiden door een smalle sloot, welke in de as van het huis overbrugd wordt door een bakstenen brug met gemetselde bloembakken uit de jaren '30 van de 20ste eeuw. In de zuidelijke punt van het driehoekige perceel ligt het koetshuis, van het voorplein gescheiden door een hoge haag en met een eigen ommuurde tuin aan de achterzijde, die thans (2001) ondermeer gebruikt wordt voor het houden van beelden-exposities. Ten noorden daarvan bevindt zich het hoofdgebouw met daar omheen de landschappelijke parkaanleg. Deze wordt gekenmerkt door geaccidenteerde gazonpartijen met enkele boomgroepen en solitairen uit de tijd van de aanleg, twee fraaie vijverpartijen en een boomgaard. De houtopstand is gevarieerd, met enkele monumentale bomen waaronder eik, rode beuk, kastanje en esdoorn. Een met esdoorns en eiken beplante sloot markeert in het westen de overgang naar het achterliggende weidegebied. De alhier oorspronkelijk bewust geplante bomen en boomgroepen op een pseudo-natuurlijke wijze, die typerend is voor de vroege landsschapsstijl, markeren als coulissen schilderachtige doorkijken op de open weilanden en akkerland erachter. Volgens twee R.A.F.-luchtfoto's uit het begin van de jaren '40 van de 20ste eeuw was het park dichter met houtopstanden beplant als tegenwoordig; toendertijd bood de relatief dichte begroeiing aan de NW-zijde van het park twee doorkijken op deze weilanden en het akkerland. Aan de voorzijde van het park is er het gezicht op de monumentale buitenplaats Vechtoever. Achter in de tuin liggen de fundamenten van een meerzijdig gebouwtje, waarschijnlijk een tuinhuis of theekoepel. Er heeft eveneens een meerzijdige theekoepel op de overplaats aan de Vecht gestaan, deze werd in 1856 afgebroken. De overplaats zelf heeft moeten wijken voor verbreding van de Straatweg en gaat sindsdien op in de berm van deze weg.

Waardering De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Vredenhoef is van algemeen belang: - Vanwege het gaaf bewaard gebleven voorplein met toegangsbrug in de as van het huis; - Als gaaf bewaard voorbeeld van een kleinschalige aanleg in vroege landschapsstijl met een houtopstand die deels uit de tijd van de aanleg stamt, gaaf bewaard gebleven landschappelijke vijvers, een boomgaard en schilderachtige doorzichten naar het achterliggende weidegebied; - Vanwege de karakteristieke perpectiefwerking in het parkgedeelte aan de westzijde, die is geschapen door het contrast tussen het relatief besloten parkgedeelte aan deze zijde en de openheid van het land erachter, en die kenmerkend is voor parken in 19de-eeuwse landschapsstijl in Nederland; - Vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Landschapsstijl