HISTORISCHE BUITENPLAATS VREDENHOEF Straatweg 31-33 te Maarssen

OMSCHRIJVING VAN HET COMPLEX: In structuur en deels in detail gaaf bewaarde buitenplaats met HOOFDGEBOUW (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), KOETSHUIS (3), TOEGANGSHEK (4). Aan de oude verbindingsweg tussen Utrecht en Amsterdam, de Straatweg, ligt ten noordwesten van Maarssen de historische buitenplaats Vredenhoef. De voorzijde van de buitenplaats is geprojecteerd op de Vecht en kijkt uit op de aan de overzijde van de Vecht gelegen buitenplaats Vechtoever. Aan de achterzijde wordt de buitenplaats omsloten door weidegebied. Vanaf de Straatweg geeft een brug toegang tot het voorplein, waaraan naast het hoofdgebouw tevens een voormalig koetshuis gelegen is. De geschiedenis van het complex gaat terug tot de 17de eeuw. De hofstede dateert mogelijk uit 1666. De oudst bekende afbeelding van het hoofdgebouw is een tekening van Lutgers van omstreeks 1836. Op deze afbeelding is het huis te zien in zijn tegenwoordige hoedanigheid: een laag landhuis van het hofstedentype met empirevensters, pilasterstelling rond de voordeur en een verhoogde middenpartij bekroond door een tympaan. Het huis (in 2001 deels particulier bewoond en deels als kantoor in gebruik) was in de 19de eeuw gepleisterd. De classicistische gevel dateert uit het einde van de 18de of de eerste decennia van de 19de eeuw en werd mogelijk in twee fasen gerealiseerd. De wijziging van vensters en deurpartij in empirestijl en het aanbrengen van de tympaanbekroning viel vermoedelijk samen met de modernisering van het interieur in empirestijl, kort voor of na 1800. De typisch 19de eeuwse pleisterlaag en balustrade zijn mogelijk later aangebracht. [none1]Het eenvoudige koetshuis heeft in de loop der tijd verschillende functies gehad. De ingrijpendste wijzigingen onderging het in de jaren '40 van de 20ste eeuw toen het in gebruik was als verenfabriek. Het pand werd aan de linker zij- en achtergevel fors uitgebreid met verschillende bouwvolumes in baksteen en glas. In 1976 werd het aan derden verkocht en sindsdien is het in gebruik als woonhuis. De landschappelijke tuin- en parkaanleg met boomgaard en twee vijverpartijen werd vermoedelijk eind 18de eeuw of kort na 1800 aangelegd. De aanleg viel mogelijk samen met de verbouwing van het hoofdgebouw in empirestijl omstreeks 1800. Het park vertoont alle kenmerken van een vroeg landschappelijke aanleg. Bij het koetshuis staat een 18de eeuws smeedijzeren hek, dat oorspronkelijk op de voormalige buitenplaats Vechtenstijn stond.

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding van de onderdelen aangegeven. Ten oosten wordt de buitenplaats begrensd door de Straatweg, ten zuidoosten door een op de Straatweg uitkomend zandpad, ten zuidwesten door de scheiding van de percelen 5256 en 5257 (beide weidegronden) en ten noordwesten markeert de tot de Straatweg doorlopende scheisloot (kadastraal perceel 5569) de grens van de historische aanleg.

Waardering De HISTORISCHE BUITENPLAATS VREDENHOEF is van algemeen cultuur-, architectuur-, en tuinhistorisch belang: - Vanwege de ouderdom; - Vanwege de eenvoudige, harmonieuze vormgeving van de bebouwing; - Vanwege de historische tuin- en parkaanleg in vroege landschapsstijl; - Vanwege de ontwikkelingsgeschiedenis van een 17de eeuwse hofstede tot een Vechtbuiten met vroeg 19de eeuws aanzien; - Vanwege de visuele samenhang van de complexonderdelen; - Als onderdeel van de buitenplaatsenaanleg langs de Utrechtse Vecht.