Maarssen A 5333
Straatweg 31, 3603 CV te Maarssen

Omschrijving

KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Vredenhoef. Het eenvoudige koetshuis aan de zuidzijde van het voorplein dateert mogelijk uit de tijd van het hoofdgebouw, maar zou ook 18de eeuws kunnen zijn. Het heeft in de loop der tijd verschillende functies gehad. De ingrijpendste wijzigingen onderging het in de jaren '40 van de 20ste eeuw toen het in gebruik was als verenfabriek. Het pand werd aan de linker zij- en achtergevel fors uitgebreid met verschillende bouwvolumes in baksteen en glas. Deze later aangebouwde delen zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang. In 1976 werd het aan derden verkocht en sindsdien is het in gebruik als woonhuis. Het rood bakstenen pand op rechthoekige grondslag bestaat uit één bouwlaag en een zolder, onder een afgeplat schilddak van blauwe pannen, boven een gootlijst op klossen. Diverse soorten vensters en deuren, deels daterend uit de 20ste eeuw, zijn op onregelmatige wijze over de gevels verdeeld. In de rechterhelft van de gevel aan de voorpleinzijde twee rechte dubbele inrijdeuren, waarboven een afgeplat boogvormig bovenlicht met spaakroeden, bekroond door een geprofileerde lijst op kleine klossen. De deuropeningen zijn voorzien van glas, de oorspronkelijke koetsdeuren zijn gehandhaafd als luiken. Ter linkerzijde van het koetsgedeelte en daarop aansluitend een dienstwoning, bestaande uit een toegangsdeur met meerruitsbovenlicht en aan het uiteinde van de gevel een hoog meerruitsschuifvenster, oorspronkelijk met halve luiken aan de onderzijde. Op de verdieping vier dubbele meerruitsdraairamen. In de eindgevel aan de straatzijde op de begane grond drie hoge meerruitsschuifvensters, op de verdieping drie kleine dubbele draairamen. In de achtergevel van de voormalige dienstwoning een toegangsdeur als in de voorgevel, die tegenwoordig in gebruik is als hoofdingang. Boven de deurpartij een klein dubbel draairaam. In de achtergevel van het koetsgedeelte boven de latere aanbouw een klein dubbel draairaam en een rond venster met kruisvormige roedenverdeling.

Waardering Het KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Vredenhoef is van algemeen belang: - Vanwege de eenvoudige, doelmatige vormgeving; - Vanwege de kenmerkende ligging binnen de parkaanleg; - Vanwege de oorspronkelijke functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.