Nigtevecht A 1182
Nigtevecht A 1183 A1
Nigtevecht A 1183 A25
Nigtevecht A 1183 A26
Nigtevecht A 1183 A27
Bij Klompweg 46, 1393 PM te Nigtevecht

Inleiding

TOEGANGSHEK, als onderdeel van de in oorsprong 18de eeuwse en thans met appartementen verbouwde buitenplaats 'Zwaanwijck'. In 1894 besloot de weduwe van de Amsterdamse geldhandelaar M.N. de Pré een nieuwe buitenplaats aan te leggen met naast een nieuw gebouwd hoofdhuis diverse bijgebouwen. In de jaren zeventig van de 20ste eeuw werd de buitenplaats met hoofdgebouw, tuinmanswoning en koetshuis naar ontwerp van de architect M.P. Evelein in 13 appartementen gewijzigd. De tuin werd opnieuw vormgegeven door o.m. Mien Ruys.

Omschrijving

Het aan de oostzijde van het park, in het verlengde van de oprijlaan gesitueerde mogelijk van oorsprong achttiende-eeuwse toegangshek op een gemetselde dam ovewr een sloot. Het hek bestaat uit twee classicistische gepleisterde hekpijlers voorzien van imitatievoegwerk met een natuurstenen voet en ter afsluiting boven een afdekplaat waarop een gietijzeren lantaarn. Op de linker pijler staat 'ZWAAN' en op de rechter 'WIJCK' vermeld. Aan de buitenzijde is tegen de pijlers een voluutvormig smeedijzeren hekwerk geplaatst. Tussen de hekpijlers bevindt zich een twee vleugelig smeedijzeren draai(spijlen)hek. In de draaistijl van de rechter vleugel zijn achttiende eeuwse merktekens zichtbaar VK.

Waardering

Het object is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een mogelijk van oorsprong achttiende-eeuws toegangshek, alsmede vanwege de redelijk gave hoofdvorm en detaillering, dat de entree van de buitenplaats bepaalt. Voorts vanwege de ensemblewaarde in ruimtelijke en functionele samenhang met de overige complexonderdelen.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen

Classicisme