520409 - Oldruitenborg
Vollenhove A 2549
Groenestraat 24, 8325 AZ te Vollenhove

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Oldruitenborg)

In wezen laatmiddeleeuws met latere veranderingen en toevoegingen; thans met een 19e eeuws uiterlijk; in de jaren 60 van de 20e eeuw ingrijpend gerestaureerd; bakstenen gebouw van twee verdiepingen op langgerekte plattegrond onder twee evenwijdige schilddaken, aan de westkant gesloten; twee schoorstenen en gedekt met geglaasde pannen; voorgevel met een risalerend geveldeel van drie traveeën met kroonlijst, iets hoger dan de gevels rechts (8 traveeën) en links (4 traveeën) ervan; parterreramen 8-lichts, op de verdieping 4-lichts-vensters (in het risalerende deel 6-lichts); ingangspartij in het vooruitspringende deel, bestaande uit 3 identieke tuindeuren met halfronde empirebovenlichten; achtergevel met onregelmatige vensterindeling, oostgevel met één 8-lichts empirevenster; westgevel geheel nieuw - tot in de jaren 60 van de 20e eeuw was er hier een aangebouwde schuur.

HOOFDGEBOUW (Oldruitenborg) is van algemeen belang:

- vanwege de architectonische vormgeving met name de uitermate langgerekte hoofdvorm;