Omschrijving complex:

De historische buitenplaats Oldruitenborg met een middeleeuwse oorsprong ligt aan de zuidrand van Vollenhove en is inmiddels aan drie zijden door het stadje omgeven; tot in het begin van de 20e eeuw lag het complex aan west-, oost- en zuidkant vrij; de vierde zijde (zuid) slibt inmiddels ook dicht met nieuwbouw; de buitenplaats is relatief klein en heeft een rechthoekige plattegrond; het oostelijke en zuidelijke parkdeel bestaat uit oud opgaand loofbos met enkele slingerpaden, XIX; voor een deel ligt het op de oude stadswallen; nabij het hoofdgebouw, is meer open terrein met grasvelden, een hertenkamp en parkeerplaatsen; het terrein is aan de noord- en westzijde grotendeels ommuurd; hierin zijn twee poorten, die toegang tot het stadje geven; het langgerekte, in oorsprong middeleeuwse hoofdgebouw ligt aan de westkant op het terrein met direct ernaast een klein koetshuis; tegen de muur een drietal dienstgebouwen; in de zuidoosthoek ligt de omgrachte ruïne Toutenburg, XIV; de noordarm van de gracht zet zich in westelijke richting voort tot bijna aan het huis; hierlangs een oude lindelaan met twee beelden; verder is er langs de zuidgrens nog een tuinmanshuis; in het grasveld ten noorden van het huis een zonnewijzer. Het complex wordt aan de noordzijde begrensd door de Groenestraat, aan de oostzijde door nieuwbouw, aan de zuidzijde door de Laan van Toutenburg en aan de westkant door de Bentstraat; NB.: de Laan van Toutenburg valt binnen het beschermde complex vanwege de oude beplanting met linden! Het complex bestaat uit: HOOFDGEBOUW (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), KOETSHUIS (3), ORANJERIE (4), BOUWHUIS (5), DIENSTWONING (6), TUINMANSWONING (7), RUINE (8), MUUR met POORTEN (9) en TUINSIERADEN (10).

Waardering

De buitenplaats Oldruitenborg is van algemeen cultuurhistorisch belang vanwege de nog intacte hoofdstructuur en vanwege de bijzondere ligging nabij het oude stadscentrum; helaas zijn de uitzichten naar het vrije veld verdwenen.