520409 - Oldruitenborg
Vollenhove A 2301
Vollenhove A 2549
Vollenhove A 2556
Bij Groenestraat 24, 8325 AZ te Vollenhove

Omschrijving onderdeel 9: MUUR met POORTEN behorende bij de historische buitenplaats Oldruitenborg.

Tussen het Benthuis en het bouwhuis langs de Groenestraat als afscheiding van de stad staat een muur XVIII; bakstenen muur met rollaag (gedeelte tussen oranjerie en bouwhuis) en ezelsrug (deel tussen oranjerie en Benthuis); oostelijk naast de oranjerie de officiële inrijpoort, XVIII: twee geblokte kruispijlers met iets uitkragende zandsteenblokken, die alterneren met metselwerk; geprofileerde zandstenen dekplaten; smeedijzeren hekvleugels met spijlen en eenvoudige florale en geometrische motieven, ook XVIII. Een tweede poort halverwege de oranjerie en het Benthuis, min of meer gecentreerd op de oude hoofdingang van het huis: brede, eveneens geblokte pijlers met uitspringende pilasters aan straatzijde; eenvoudig smeedijzeren traliehek; het muurdeel tussen deze poort en het Benthuis heeft aan de straatzijde steunberen; in het muurdeel tussen de oranjerie en het bouwhuis aan de straatzijde een wapensteen Sloet met bijbeltekst, XVI, zandsteen. Naast oranjerie, bouwhuis en Benthuis een rond manspoortje met houten deur.

De MUUR met POORTEN is van algemeen belang:

- vanwege de doelmatige vormgeving;