520409 - Oldruitenborg
Vollenhove A 1803
Bij Groenestraat 24, 8325 AZ te Vollenhove

Omschrijving onderdeel 8: 24 RUÏNE behorende bij de buitenplaats Oldruitenborg.

"De Toutenburg", ruïne van het vroegere slot Toutenburg met slotgracht. Het slot werd gebouwd tussen 1524 en 1552 op instigatie van de in 1540 overleden legeraanvoerder van Karel V, Georg Schenk. Van dit slot, dat omstreeks 1700 in bezit raakte van de familie Sloet en omstreeks het einde van de 18de eeuw werd afgebroken, bij welke gelegenheid bouwmateriaal werd hergebruikt voor vergroting van het slot Old Rutenborg, zijn de volgende restanten bewaard: Twee gedeelten van ronde bakstenen poorttorens, waaronder kleine gewelven van (kanon?)kelders en een put (?) met restanten van een weergang; dit alles met restanten van detaillering en pleisterwerk en gelegen op een rechthoekig omgracht terrein dat nog verdere restanten van het slot in zich bergt. De ruïne is als folly op een eiland in het wandelbos geïntegreerd.

De RUINE is van algemeen belang:

- vanwege de cultuurhistorische en architectonisch-archeologische waarden;