Huis Wegdam

Hof van Twente
Markelo

Onderdeel 1

Omschrijving

HUIS WEGDAM uit 1758 mogelijk in oorsprong ouder, wordt gevormd door een blokvormig bakstenen gebouw op rechthoekige plattegrond van twee verdiepingen op hoog onderhuis; rondgaand schilddak met twee hoekschoorstenen aan voorgevelzijde en gedekt met geglaasde pannen; het dakschild aan de noordzijde ontbreekt i.v.m. hemelwaterafvoer; aan achter- en beide zijkanten omgracht; het huis staat als het ware op een plateau: tussen de muren van het huis en de keermuur van de gracht liggen slechts enkele meters tuin; voorgevel van vijf traveeën; meerruitsvensters; ingang met natuurstenen stoep van zes treden in middelste travee; ter weerszijden van de dubbele ingangsdeur smalle lichtsleuven in de risalerende omlijsting; het venster van de verdieping en de dakkapel met wijzerplaat erboven zijn eveneens voorzien van een geblokte houten omlijsting; nog twee dakkapellen met luiken; boven de ingang een steen met alliantiewapens o.a. dat van de familie Van Coeverden.

HUIS WEGDAM van algemeen belang

- vanwege de ouderdom;