Omschrijving van het complex

De HISTORISCHE BUITENPLAATS WEGDAM bestaat uit een fors blokvormig hoofdgebouw binnen -gedeeltelijk- een dubbele omgrachting, XVIIIc, waarbinnen ook het bouwhuis en de voormalige moestuin annex bongerd (nu weiland) en een wei liggen; buiten de gracht zijn verder nog een koetshuis en een boerderijtje met schuur aanwezig; verder zijn er enkele eenvoudige ijzeren hekken en muren; er zijn twee tuinvazen; het geheel ligt in een licht geaccidenteerd bosrijk cultuurlandschap; behalve voor wat betreft de geometrische structuur rond het huis is er verder van een bewuste landschapsaanleg nauwelijks sprake. Het huis werd in 1400 voor het eerst genoemd toen Reinholt en Wolter van Coeverden door de Utrechtse bisschop werden beleend met 'dat guet, geheiten Weecdam'. Het was toentertijd niet meer dan een boerderij. De familie Van Coeverdens had het goed tot 1849 in bezit. Het huidige huis is in 1758 voor het echtpaar Johan Heidenrijk van Coeverden en Allegonda Isabella van Raesfelt gebouwd. Aan het begin van de negentiende eeuw is het aan de achterzijde uitgebreid. Het Wegdam is in 1897 gekocht door Maria Cornelia van Heeckeren van Wassenaer en toegevoegd aan het landgoed Weldam; sindsdien zijn er geen wezenlijke veranderingen in het omringende landschap gekomen. De Wegdammerweg is een semi-openbare smalle weg van het landgoed Weldam, die als toegangsweg tot het Wegdam dient.. Het complex wordt aan de oostkant begrensd door de Oude Needseweg, in het zuiden door agrarische percelen en bosjes van het landgoed zelf en aan de west- en noordzijde eveneens en gedeeltelijk door de Poelsbeek.

De historische buitenplaats Wegdam omvat de volgende onderdelen: HUIS (1), PARKAANLEG (2), BOUWHUIS (3), KOETSHUIS (4), BOERDERIJ (5A) met SCHUUR (5B), MUREN en HEKWERK (6A - 6D) en ORNAMENTEN (7A - 7B).

Waardering van het complex

De HISTORISCHE BUITENPLAATS WEGDAM is van algemeen cultuurhistorisch belang