Markelo C 2276
Wegdammerweg 6, 7475 MH te Markelo

Onderdeel 3

Omschrijving

BOUWHUIS behorend bij de historische buitenplaats Weldam. Het bouwhuis, XVIII, gedeeltelijk XIXb; ten zuidoosten van het huis als zuidelijke begrenzing van het voorplein, direct aan de Wegdammerweg; bakstenen gebouw op - gedeeltelijk - een zandstenen plint van één bouwlaag op min of meer vierkante plattegrond; dak bestaand uit drie evenwijdige schildkappen loodrecht op de weg; het oudste aan het voorplein grenzende deel (XVIII) is het eigenlijke bouwhuis; rond 1840 zijn aan de zuidelijke langsgevel twee even grote bouwmassa's, elk onder een eigen kap, aangebouwd; hierin huist een boerderij; meerruitsvensters en halfronde schuurdeuren, waarvan twee dichtgezet; het dak is gedekt met grijze pannen, behalve de binnenschilden, die rode pannen hebben.

BOUWHUIS van algemeen belang

- vanwege de markante situering;